Габровските следователи се обявиха категорично против предлаганите промени в системата на следствените служби. В декларация, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС) те се обявяват за запазване на следствената структура и предоставянето им на по-широко поле за работа.

"Не желаем повече да участваме в безсмислени и бутафорни преструктурирания, преразпределения и премествания. Всички реформи в съдебната система започват и завършват със следствието е мнението на секретаря на камарата на следователите в Габрово Йовчо Георгиев. "След 2005 година с приемането на новия НПК, следователите бяха лишени от правото на труд. Постоянно се изнася в медиите, че следователите не работят и ги мързи. Търпим сериозни критики от ЕС за неефективна съдебна система, а никой не използва нашия капацитет да разследваме и да помогнем на държавата до колкото можем", каза Георгиев.

Част от проблема се корени именно в неадекватните промени на законодателството и лишаване на следователите от конституционното им право да разследват. Тезата, че предлаганата структурна промяна ще доведе до по ефикасно и прозрачно функциониране на досъдебното производство, е дълбоко погрешна и целяща заблуждаване, както на общественото мнение, така и на партньорите в ЕС, считат още габровските следователи. Те заявяват категорично, че ще отстояват позицията си с всички законови средства.

Декларацията е подписана от всички служители и следователи в Окръжна следствена служба в град Габрово.



Новини от Габрово