Министерството на външните работи съветва пътуващите за Франция да се информират предварително за графика на движение на железопътния и въздушния транспорт заради предвидени стачки там, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
На 3 април работещите в сферата на железопътния транспорт във Франция започват 3-месечни стачни действия. Предвижда се стачните действия да продължат до 28 юни, като ще се стачкува на всеки 5 дни. По информация на българското посолство в Париж на някои места стачката на служителите в железопътния транспорт ще започне още тази вечер.

Франция се готви за „черен вторник“ с две големи стачки
 
Стачни действия са обявени за следните дати:
 
- През април : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29
 
- През май : 3, 4, 8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28 и 29
 
- През юни 2, 3, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 22, 23, 27 и 28.
 
По време на стачните действия средно само един влак TGV (високоскоростен влак) от осем ще бъде в движение. В провинцията ще се движи средно един влак TER (регионален експресен транспорт) и един влак Transilien (влакове, обслужващи предградията) от пет.
 
Авиокомпания Air France Inter също призовава служителите си да стачкуват на 3 април. Планирани са още два дни за провеждане на стачни действия - 10 и 11 април. В случай на отменен полет, авиокомпанията гарантира, че ще уведоми лично клиентите в деня преди отпътуването чрез SMS или електронна поща. Авиокомпанията следва също така да поддържа актуална полетна информация на уебсайта си.

 
Министерството на външните работи съветва българските граждани да се информират предварително за графика на движение на железопътния и въздушния транспорт във Франция на съответните гари и летища, както и на интернет страниците на френската Национална железопътна компания и авиокомпания „Air France“.
Фокус