Финансират изграждането на спортни обекти от държавния бюджет
24419

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Финансират изграждането на спортни обекти от държавния бюджет
  • Финансират изграждането на спортни обекти от държавния бюджет

Изграждането и модернизацията на спортни обекти у нас ще бъдат финансирани със средства от държавния бюджет и Българския спортен тотализатор. Това предвижда промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, одобрена на днешното правителствено заседание.

От следващата учебна година започва възстановяването на спортните училища в цялата страна, за което са предвидени около 10 млн. лева от тези финансови източници, съобщи министърът на спорта Свилен Нейков. Целта е всички общински спортни училища да станат държавни и да преминат на пряко подчинение на спортното министерство.
 
В момента държавните спортни училища у нас са девет и вече са на подчинение на спортното министерство, обясни министър Нейков.
 
„Основната идея е в детска възраст ние да успеем да профилираме тези надарени, талантливи деца, които представляват значение за високото спортно майсторство, за елитния спорт. В тази връзка ние ще ангажираме спортните диспансери по региони, ще възстановим частично, защото е много труден процеса - трябва да се закупува апаратура и други прибори, които да помогнат за откриването на талантите", обясни министър Нейков.



Спортният министър предложи начин за стимулиране на българските спортисти да учат в университет. „На тези наши елитни състезатели, когато влязат във Висше учебно заведение, да им бъдат предоставени стипендии, на базата на които ние да можем да ги издържаме и да ги стимулираме. Защото труда, който полагат нашите елитни състезатели огромен и ние трябва да го оценим", каза той.