Пълна глупост е да забраниш на Димитър Пенев и Петър Жеков да бъдат на стадиона
Емил Велев-Кокала е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. Специално за Gong.bg Велев коментира изминалия 20-и кръг в efbet Лига.
 
ЦСКА-София – Локомотив Пловдив 0:0

ЦСКА и Локомотив Пловдив изиграха много скучен мач, който беше определян за дерби преди кръга. И двата отбора не направиха нищо, за да променят нулите срещу имената си.
 

Бруно Акрапович оформи тактиката и на Локо Пловдив, и сега на новия му тим ЦСКА-София

Основната причина за това, че тактиките и на домакините, и на гостите принадлежат на един и същи треньор - Бруно Акрапович. Лично на мен изобщо не ми допада този стил, който е прекалено дефанзивен, особено за отбор като ЦСКА. За Локомотив донякъде е по-приемлив, защото извън Пловдив тимът играе за 0:0 отзад, а отпред каквото стане.


Продължавам да твърдя, че Александър Тунчев не променя нищо, а и играчите са същите. Разчита се предимно на Митко Илиев да измисли нещо пред вратата на съперника, както и стана на "Армията", но гредата му попречи да вкара. 

Големият проблем на ЦСКА се крие в разместването на постовете на играчите. И не на един или двама, а на повече. Няма как това да не се отрази на играта на тима. Колкото и да е добър един футболист, няма как да очакваш от него да играе добре и като халф-бек, и като нападател, и като вътрешен халф. Друг пък да го завъртиш от бек на централен защитник, а после и дефанзивен халф.

Има обаче и друго. През есента ЦСКА имаше стълбове и в трите линии - Вальо Антов в отбрана, Санкаре в средата на терена и Али Соу в нападение. Сега ги няма и тримата, което оказва влияние, въпреки че в отбора има още много добри футболисти. 
 
Това равенство е в ущърб и на двата отбора, а от него спечели Лудогорец. Разградчани вече имат 8 точки преднина пред ЦСКА, което е ужасно много и трудно може да се стопи. Не казвам, че е невъзможно, но това е сериозно изоставане и то в последната третина на сезона.  

Чудно ми е и защо на "Армията" се занимават с легенди на клуба вместо с видимите проблеми в отбора. Пълна глупост е да забраниш на Димитър Пенев и Петър Жеков (двамата са в изборните листи на „Патриотична коалиция - ВОЛЯ И НФСБ“ - бел. ред.) да бъдат на стадиона, все едно не им даваш да бъдат у дома си.

Не знам коя умна глава го е решила, но е много обидно. Иска ми се да не е вярно, защото това мирише на  абсолютен тоталитаризъм.

Берое – Лудогорец 1:4

В Стара Загора имаше интрига само до втория гол на Лудогорец. След него Берое се предаде и беше интересно само колко попадения ще отбележи още тимът от Разград.

Абсолютно безпочвени са ревовете на Херо от съдийството, но при него това е практика. Не приемам и оправданията, свързани с коронавируса, защото всички отбори бяха засегнати от тази пандемия по различно време.

В Берое има някакъв психологически проблем, който пречи на отбора да печели точки. Срещу Лудогорец старозагорци не играха лошо, дори в края на първата част можеха да поведат в резултата. Рухнаха обаче след втория гол, който получиха. Подобна картина видяхме и срещу Левски за Купата на България. Разполагат и с добри играчи, но повечето от тях са чужденци и с тях трудно се работи. Вярвам и искам Берое да запази мястото си в топ 6, защото това е добро място за футбол, имайки предвид традиции, условия и фенове. 
 

Лудогорец има атомно нападение, което наказа Берое в Стара Загора 

Лудогорец за пореден път демонстрира атомната си сила в нападение - много креативни, разнообразни и равностойни играчи. Трудно могат да бъдат спряни атакуващите футболисти на шампионите - а ако някой няма ден, на негово място влиза друг, който по нищо не отстъпва. В защита обаче се забелязаха колебания и добре, че на вратата беше опитният Пламен Илиев, който командва много добре бранителите пред себе си.

Левски – Ботев Пловдив 2:2

Левски пак не успя да спечели, но това вече едва ли изнанедва някого. Притеснителното е, че отборът завърши наравно с един слаб отбор като Ботев Пловдив. "Сините" трябва да се сърдят на себе си - бяха безобразни в защита, където неузнаваемо слабо се представи Ребин Сулака - неуверен и с много технически брак. През есента беше стълб в отбраната на Арда, но сега показва големи колебания. Явно не може да свикне с напрежението в голям клуб като Левски, който е друга бира. И другите чужденци не ми харесаха, като изключим Робърта и то с някои условности.

Светлият лъч дойде от представянето на младите българи, не ги наричам юноши, защото са излезли от тази възраст - Мартин Петков, Юруков, Галчев. Иво Найденов и Здравко Димитров също бяха по-добри от чужденците. В Левски обаче проблемите от есента продължават и въпреки че не знам какво става в кухнята на отбора, времето за оправдания изтече
 
Ботев е много безличен отбор, който през пролетта взима по някоя точка благодарение на някои индивидуалности като Атанас Илиев и Маркиньос, а и късметът ги покрива.

Пловдивчани ще имат проблеми с оставането в елита и трябва много да се потрудят до края на сезона. Това се отнася и за треньора им Валентич, който не е лошо и да гледа повече мачове от нашето първенсто. Защото като го слушам какво говори и какви генерални изводи прави, явно не го прави.

Арда Кърджали – Черно море 1:0

Арда показа стабилна и смислена игра срещу Черно море и това бе в основата на успеха в равностойния мач в Кърджали. Варненци стояха добре на терена, но пак се видя, че не могат да компенсират липсата на Курьор. Докато силното оръжие на Арда е колективът. Който и да го няма, отборът се справя и на сцената излизат нови лица. Ето сега изгря звездата на Иван Тилев, който е много техничен и интересен играч.



Тимът на Николай Киров (на снимката) не само поддържа нивото от есента, но и надгражда. Независимо от загубата от Славия, аз прогнозирам, че отборът може да измести Локомотив Пд от третото място.
 
Царско село – Славия 2:0

Победата на Царско село над Славия не ме изненада. Любослав Пенев е изградил много добър отбор, в който значима роля имат българите, въпреки големия брой чужденци. Бандаловски, Балтанов, капитанът Даскалов, опитният Стефан Христов и младото момче Димитър Костадинов бяха в основата на хубавия успех срещу "белите".
 

Любо Пенев създаде силен отбор от българи и чужденци в Царско село

Царско село се понрави с бързи и интересни атаки, които често поставяха в шах "бялата" отбрана.  А в нея най-много грешки направи бавният и тромав Надер Гандри. Чудя се защо се взимат такива чужденци, както и как го е харесал Тарханов. Сигурен съм, че в школата на Славия има по-добри защитници от него.

Етър – ЦСКА 1948 3:1
 
Малцина очакваха победата на Етър над ЦСКА 1948, но тя не е толкова изненадваща, като се има предвид слабото представяне на "червените" в гостуванията. Тимът от Търново се стабилизира след идването на Томаш и това се видя и в последния кръг. Определено в клуба случиха с него и ако отборът се спаси от изпадане, ще можем да кажем, че са уцелили десетката.

Силните игри на Етър тази година донесоха ценна победа на плахия гост ЦСКА 1948

Трудно ми е да си обясня слабата игра на ЦСКА 1948, но според мен в голяма степен тя се дължи на манталитета на играчите. Повечето от тях са млади, не са играли в отбори с такива високи цели и още нямат нужния характер за гостуванията. Като не става с 8-часов работен ден, може да преминат към два на два - два дни тренират, два дни почиват.  

Монтана – Ботев Враца 0:1

Време беше Ботев Враца да прекъсне тази негативна серия от осем поредни загуби. Победата в Монтана дойде напълно заслужено, защото отборът показа много дисциплинирана и разумна игра.

Ботев Враца взе сладка победа като гост на местния съперник Монтана в дербито на Северозапада

Тони Здравков разполага с добри играчи, които срещу Монтана бяха подредени много добре и резултатът не закъсня. Мисля, че лошият период за врачани отмина и те ще запазят мястото си в елита.

До края на сезона има още доста време, но ми се струва, че Монтана и Славия са отборите, които ще се борят до последно за измъкване от последното място. 

Източник: Gong.bg