Допълнителни противоепидемични мерки се въвеждат в Ловешка област. Това е било решено на свиканото днес от областния управител Виктор Стойчев спешно неприсъствено заседание на областния кризисен щаб по здравеопазването. Причината е, че регион 2, към който принадлежи област Ловеч, е в етап 3 по Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, съобщават от областната администрация.

Според приетата от Щаба проектозаповед на и.д. директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч д-р Росица Милчева за обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен сертификат, се въвеждат ограничения за използване на не повече от 50 процента от капацитета. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител - родител или настойник, в заведенията за обществено хранене и в търговските центрове.

Присъствено от понеделник (7 февруари) ще се обучават учениците от 1 до 4 клас, както и учениците от слетите паралелки.

Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от 5, 6, 9 и 11 клас за периода от 7 до 11 февруари.


В периода от 14 до 18 февруари учениците от 7, 8, 10 и 12 клас ще се обучават от разстояние в електронна среда.

Проектозаповедта на и.д.директора на РЗИ е изпратена според процедурата на държавния главен здравен инспектор за съгласуване и при одобрение допълнителните мерки ще влязат в сила, считано от 00.00 часа на 7 февруари, и ще продължат до 00.00 часа на 21 февруари. Те може да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация, допълват от областната администрация.
БТА