Депутатите забраниха отглеждането на ГМО у нас
27140

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатите забраниха отглеждането на ГМО у нас
  • Депутатите забраниха отглеждането на ГМО у нас

След три месеца на граждански протести, разпространение на петиции и подписки, парламентът забрани засаждането и отглеждането на генномодифицирани организми на територията на България. Спорният законопроект, за който ГЕРБ предложи петгодишен мораториум, а президентът Георги Първанов дори заплаши с вето и организиране на референдум по темата, беше гласуван единодушно от всички депутати.

До решението се стигна трудно. Спорният законопроект бе гласуван на второ четене три поредни пленарни дни. И днес изненадващо народните представители приеха забранителен текст, предложен от Лъчезар Тошев от Синята коалиция.

„С гласуването на текста, който предложих, въпросът се решава, тъй като в член 80 се налага териториална забрана както за освобождаване в околната среда при изпитания на сортове, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара, тоест пълна забрана се налага на определените територии. Ние разширихме териториите допълнително с пчелините, около които в радиус от 10 км не може да се оглежда ГМО и 7 км отстояние от биологично земеделие. Запазва се 30-километровата зона около защитените територии и от защитените зони по „Натура 2000" също. Член 79-и остана така, както е. Той забранява освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генетично модифицирани разновидности на тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци", обясни Тошев.

Парламентът прие и текст, според който Министерски съвет може да наложи предпазна клауза на продукти с ГМО, които имат разрешение за разпространение на европейския пазар. Нарушителите на забраната за отглеждане и продажба на ГМО на българския пазар ще бъдат санкционирани с глоба или имуществена санкция от 500 000 лв. до 1 млн. лв. Така новите текстове ще успокоят тримесечното обществено напрежение по темата за ГМО.