Телевизия Arte излъчи в петък вечер репортаж за битката на българите срещу корупцията, за протестите и Делян Пеевски. В него се показва как екипът, който е работил по материала в София, е проверяван от полиция и от охрана, след като е снимал имоти на семейството на депутата от ДПС. А малко след това операторът (чиято анонимност запазват), е получил обаждане и натиск излъчването на материала да бъде спряно, съобщава dnevnik.bg.

От Arte обясняват, че това е още една връзка, че полицията е информирала Пеевски кой снима и че той не иска репортажи за него.

В материала е показан хотел "Берлин", за който неотдавна сайтът NOresharski съобщи в свое разследване за имотите на депутата от ДПС и семейството му, че фирма на майката на Пеевски Ирена Кръстева притежава няколко апартамента с паркоместа и идеални части от парцела. Журналистът от сайта Николай Стайков коментира за Arte имотите на семейството на фона на хотела.

Arte: Полицията е информирала Пеевски, че снимаме

След това материалът продължава: "Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната забрани да снимаме. Избрахме друг имот на Пеевски, но там полицията прекъсна работа ни". Тук репортажът показва как със скрита камера е заснета проверката на документите на оператора от полицаи. Репортерът на Аrte уточнява, че операторът е искал да остане анонимен и скоро е станало ясно защо (чуждите тв екипи обикновено наемат местни оператори, фотографи и техника - бел.ред.).



"Малко по-късно операторът получи обаждане и натиск този репортаж да не бъде излъчван. Причината, че полицията е информирала Пеевски кой е снимал и той не иска репортажи за неговата личност".

В репортажа не се казва кой точно се е обадил на оператора, за да поиска спирането на материала.

След случката с имотите репортажът продължава с кадри от протестите, като се посочва, че те продължават вечер след вечер и Пеевски се е превърнал в олицетворение на липсата на морал в политиката. Репортажът беше излъчен във вечерното предаване arte Journal и обявен като "България: самотна битка срещу корупцията". Arte e канал от немско-френска телевизионна мрежа.

Журналистът Николай Стайков обясни, че първо са снимали именно там - около хотела, като са били на улицата и на тротоара и не са влизали нито на паркинга, нито въобще са преминавали зад оградата на територията, на която е хотела. За това те са внимавали изрично. След първата проверка от охранител е дошъл друг, който също ги е разпитвал какво правят. Те казали, че снимат Витоша и след като е станало ясно, че са от чужда медия бодигардовете са ги наблюдавали, докато си тръгнат.

Малко след това едната от колите, с които са били е спряна на ул. "Беловодски път" и после целият екип е проверен с изключение на чуждия журналист, като не е ясно защо това му е спестено. Полицаите са се представили и обяснили, че правят проверката по сигнал за тормоз от хотела, че са снимали без разрешение и са блокирали улицата (вероятно към патрулът е била подадена информация с какъв автомобил е екипът, за да бъде спрян именно той).

Не са съвсем така нещата, както са представени. Частната фирма, която охранява депутата от ДПС Делян Пеевски, подава два сигнала до 112 и до районното полицейско управление, че лица снимат пътя, подходите и имотите на лицето. Действията на МВР се изчерпват с проверка по сигнала и само дотам. Не са предоставяли информации на Пеевски или на когото и да е било. Оттам нататък вече са инсинуации". Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев за "Дневник", помолен за коментар във връзка с излъчения репортаж на телевизия "Арте". Йовчев заяви още, че с решение на комисия към Национална служба "Охрана" (НСО) Делян Пеевски е окачествен като лице, срещу което има заплаха и му е предложена охрана от службата. Той е отказал такава и е наел частна фирма. Вътрешният министър ще даде допълнителна информация коя е тя. По-рано шефът на СДВР Ивайло Спиридонов заяви, че не е запознат със случая.