Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура
100560

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура
  • Делото за източването на КТБ тръгва по нова процедура
Съдът прекрати "в движение" четенето на обвинителния акт по делото КТБ. Причина за това станаха промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се отменя задължението на прокуратурата да чете заключителната част на обвинителния акт в началото на всеки процес. В случая с мегаделото за фалита на КТБ става въпрос за над 5000 страници, които от обвинението четат от май миналата година. Адвокатите на подсъдимите се обявиха против промяната и я определиха като незаконна и политическа, а от прокуратурата пък бяха категорични, че не се страхуват, тъй като имали неоспорими доказателства.
 


Българската прокуратура не се страхува от процеса по същество. Не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза. Не се страхуваме от експертизите, не се притесняваме от нищо от работата си” – с тези думи заместник-главният прокурор Иван Гешев, чието кариерно израстване се случи именно след гръмкото разследване на фалита на КТБ, изрази позитивната си нагласа към направените промени.
 
А те на практика слагат край на продължилото близо година четене на 5000 страници диспозитив на обвинителния акт. Според досегашните разпоредби на НПК, прокуратурата е длъжна да изчете в съдебната зала тази заключителна част на обвинението.

Адвокатите на всички 18 подсъдими изразиха мнение, че законодателните промени са направени специално за този процес и не са придружени от никакви мотиви. В тази връзка те настояваха делото да продължи по старата процедура.

 
Според адвокат Даниела Доковска проблемът не се корени в закона, а в начина, по който прокуратурата е изготвила собствения си обвинителен акт, дълъг 22 000 страници.
 


Адвокатът на банкера Цветан Василев - Констанин Симеонов, заяви, че законът е бил нарушен, а ситуацията - предварително подготвена: „Не се притесняваме от процеса. Единствено искаме да се спазва законът, в конкретния случай според мен той беше нарушен. За пореден път медиите оповестиха решението на съда преди то да бъде съобщено от съдията. Нещата са готови предварително и всичко това, което днес говорихме в залата, е за обща култура”.
 
И въпреки продължилите близо два часа спорове между защитници и обвинители по въпроса как да продължи занапред процесът за фалита на КТБ, извън залата нещо общо в думите им пред камери и микрофони направи впечатление. А именно поговорката, че „каквото и да ти говорят, става дума за пари”.