Интервю с д-р Стоян Ханджиев, гастроентеролог ВМА София

Д-р Ханджиев, стомашните киселини са често срещан проблем при хората. Какво всъщност представляват киселините?

Д-р Ханджиев: Стомашните киселини представляват усещане за парене (горене) в горната част на корема и задгръдната кост в резултат на връщане на солно-киселинно стомашно съдържимо в хранопровода, т.нар. рефлукс (връщане) - основен симптом на гастроезофагиалната рефлуксна болест (ГЕРБ).

Каква част от хората страдат от стомашни киселини? Има ли такава статистика?

Д-р Ханджиев: В световен мащаб, на базата на мащабни мултицентрични проучвания е доказано, че при възрастни между 35 и 65 год. киселините са оплакване между 55 и 65%. За България няма точни данни, но вероятната честота е относително същата, като във възрастта до 35 год. по-често страдат жените, а към 65-годишна възраст броят на мъже/жени е равен.

Начинът на хранене безспорно е фактор, свързан с появата на стомашни киселини. Кои са основните храни, които предизвикват тези неприятни усещания?



Д-р Ханджиев: На първо място е преяждането, което означава приемане на обем храна повече от 800 мл., включително и течностите, при едно хранене. Храните, които предразполагат появата на киселини са пушени сирена, солени месни и рибни консерви, пържени и панирани меса, типов хляб, шоколад, кисели плодове, алкохолни и газирани напитки, кисели минерални води, кафе, туршии, лютиви чушки.

Често появата на киселини се свързва с консумация на зелени салати, чийто сезон е именно сега, през пролетта. Разкажете ни повече за тази връзка.

Д-р Ханджиев: Зелените салати не са в групата храни с висок рефлуксен индекс и могат да не предизвикат поява на киселини, приети в неголям обем. Сами по себе си споменатите храни не са причина за появата на киселините, а ги провокират на базата на функционално нарушение в долната част на хранопровода, в резултат на което има предпоставка за връщане на стомашно съдържимо в него.

Освен храната и начина на хранене има ли други фактори за появата на стомашни киселини?

Д-р Ханджиев: Други предразполагащи фактори за появата на киселини са стресови ситуации, емоционални неблагополучия, неконтролираният прием на рефлуксогенни медикаменти като аспирин, нитропрепарати, противовъзпалителни стероидни и нестероидни лекарствени средства, използвани в неврологията, ревматологията, травматологията, кардиологията и др.

Крият ли риск стомашните киселини и могат ли да доведат до усложнения, ако ги оставим нелекувани?

Д-р Ханджиев: Стомашните киселини са симптом, който не трябва да се подценява и в своята еволюция, когато не са контролирани, могат да доведат до усложнения - от незначителни възпалителни промени на хранопровода до сериозни усложнения като язвени, предракови и ракови процеси на този орган, които са трудно лечими.

Как може бързо и ефективно да блокираме стомашната киселинна секреция?

Д-р Ханджиев: При всички положения не препоръчвам старата народна рецепта със сода. На пазара има много продукти срещу киселини, включително такива, които се отпускат без рецепта. Всъщност много точно употребихте думата „блокиране" във въпроса си, тъй като една от групите медикаменти срещу киселини именно блокират рецепторите в стомаха /т.нар. H2 рецептори/, отговорни за производството на солна киселина и пепсин. Фамотидин е последна генерация на блокаторите на H2 рецепторите с най-мощно действие. Такъв медикамент е например Фамотидин Медика. Друга група медикаменти блокират т.нар. протонна помпа, която участва в последния етап на синтезирането на солната киселина. Има и антиацидните средства, които пък действат локално.

Какво е мястото на Фамотидин сред другите антикиселинни средства?

Д-р Ханджиев: Създаването на съвременните Н2 рецепторни блокери премина през различни етапи на подобряване на химическата формула с цел засилване на антикиселинната активност. Така ефективността на Фамотидина е в пъти по-голяма от тази на останалите H2 блокери. Фамотидин има силен ефект и продължително действие. Намаляването на симптомите от болка, парене, киселини настъпва след около 30 минути, достига максимум на 3-4 час и продължава 12 часа. Освен това, има и предимството, че може да се взима и само при нужда, както и да служи като поддържащо лечение при различни киселинни заболявания.

Какви основни препоръки бихте ни дали за предпазване от стомашни киселини?

Д-р Ханджиев:
Не преяждайте!
Избягвайте храни и напитки, посочени като най-често предразполагащи към стомашни киселини! Избягвайте тютюнопушенето!
Не допускайте неконтролиран прием на лекарствени средства!
Поддържайте нормално телесно тегло!
Задължителна е повишена физическа активност и автотренинг по отношение на стрес и емоционална нестабилност!