Парламентарна комисия да разследва лобистки скандал във Виена, свързан с управлението на Тройната коалиция, поиска във Велико Търново вътрешният министър Цветан Цветанов.

Става въпрос за преведени на австрийския лобист Петер Хохегер 1,5 милиона евро. Той е нает през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в Европейския съюз с цел подобряване на имиджа й. Австрийският вестник „Ди Пресе" тогава съобщи, че като български подизпълнител е била ангажирана пиар агенция на приятелката на Станишев - Моника Йосифова.

„Потресен съм от чутото в Брюксел. Там ни информираха, че в австрийския парламент има създадена анкетна комисия, която разследва скандала. Цитира се името на бившия премиер за машинации, за преводи, които са направени към този лобист и оттам обратно към Моника Йосифова", каза Цветан Цветанов.

Вицепремиерът се обърна към лидерът на ДСБ Иван Костов, като към „голям радетел на истината", с апел да инициира създаването на комисия, която да провери как са правени преводите, как са усвоявани и какъв е приносът за държавата от изхарчените пари. „Защо тези средства не са използвани за повишаване на реалното благосъстояние на българските граждани", попита още Цветан Цветанов.



Други новини от Велико Търново