Бързи избори няма да повторят резултатите от последния вот, прогнозира Антоний Гълъбов
65217

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бързи избори няма да повторят резултатите от последния вот, прогнозира Антоний Гълъбов
  • Бързи избори няма да повторят резултатите от последния вот, прогнозира Антоний Гълъбов

Бързи избори няма да повторят резултатите от последния парламентарен вот - в 43-тото Народно събрание ще влязат повече партии, а сегашните парламентарни сили ще загубят от доверието към тях.

Това прогнозира в интервю за Дарик социологът Антоний Гълъбов.

Според него по-шарен парламент би съответствал в известна степен на разединението в обществото, което се задълбочава.

Протестите обаче не увеличавали разделението, а само го правели по-видимо.

„Имаме демонстративно вкопчване във властта, имаме втвърдяване на тона, имаме опит да се ограничи информацията за протестите, опит да започне да се води психологическа война срещу протестиращите", добави Гълъбов.

По думите му водещи са интересите, които стоят зад управляващата партия.

„Председателят на НС и изобщо председателството не положи никакво усилие да се постигне минимално съгласие за това, че ГЕРБ трябва да присъства в зала. Точно затова опозицията е улицата. След като няма кой в парламента да защитава интересите на гражданите срещу това самопровъзгласило се управление, няма друг избор", обясни социологът.



Според него първата стъпка на нормализация е ГЕРБ да влезе в зала.

„Отказът на ГЕРБ да застане в ролята на представител на критично настроените граждани към управлението в пленарна зала по същество вади ГЕРБ извън уравнението", каза още Гълъбов.

„Има шок от проведените на 12 май избори. Има месец и половина, в който стана ясно, че БСП ще загуби много тежко. Следващият състав на 43-то НС ще бъде с повече политически формации. Всички, които са в момента в парламента, ще загубят. Може би ДПС ще успее да задържи подкрепа, но по друга логика. Всички ще загубят - и ГЕРБ, и БСП, и „Атака".