Борисов се отказа от актуализация на бюджета, няма да влиза в парламента
74081

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов се отказа от актуализация на бюджета, няма да влиза в парламента
  • Борисов се отказа от актуализация на бюджета, няма да влиза в парламента

За една вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов промени мнението си за фискалната политика и се отказа от подкрепата си за актуализацията на държавния бюджет.
На продължилото до късно снощи пленарно заседание бяха гласувани на първо четене актуализациите на републиканския бюджет и на Здравната каса. Социалистите пък обвиниха ГЕРБ в „бягство заради гузна съвест" от договорките на Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан.

Бойко Борисов заяви, че депутатите му няма да влизат повече в Народното събрание и днес е последният им работен ден. Преди да вземе това решение Борисов влезе в кабинета на Миков.

„Повече не мога да търпя. Затова отидох и при Михаил Миков и колегиално и държавнически го попитах дали ще подкрепят техния бюджет на премиера Орешарски - на този, който се целуваше със Станишев в неделя. Той каза, че няма да го подкрепят. Като няма да си подкрепите премиера Орешарски, ние сме му искали оставката на четири вота на недоверие за една година. Ние ли да го подкрепяме? От тук нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца. Ако това, което говорят е лъжа и не е истина. Ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, а не те. Ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери, това си е изцяло тяхна отговорност", категоричен бе Борисов.



Шефът на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов видя в поведението на ГЕРБ страх заради близките отношения с ДПС в последните дни: „Ние бяхме мандатоносител до момента на действие на това правителство. Кабинетът е в оставка, тази оставка беше приета от Народното събрание. Тук се правят някакви задкулисни опити да се дават правомощия на служебното правителство. Въпросите от тук нататък следва да бъдат насочени към президента Росен Плевнелиев и към лидерите на тези парламентарни групи, които подкрепяха до преди малко актуализацията а бюджета".

Междувременно, докато в кулоарите на парламента се водеха скандали и политически обвинения, стана ясно, че няма кворум в пленарната зала. Депутатите от БСП и ДПС не събраха необходимия минимум от 121 народни избраници в зала.

Депутатите от ГЕРБ бяха на работа, но останаха в кулоарите на парламента и не се регистрираха за начало на работния ден.

От „Атака" и днес не дойдоха на работа.