Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
81059

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
  • Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа

Премиерът Бойко Борисов, ДПС и Реформаторският блок проведоха среща, за да обсъдят как може да се излезе от патовата ситуация с промените в Конституцията за съдебната реформа.

От ДПС предлагат свой алтернативен вариант, под който очакват да се подпишат 180 депутати. Реформаторите го намериха за неприемлив и не се отказват от промените, които трябва да бъдат гледани на първо четене в пленарната зала в петък и за които са нужни 160 гласа „За".

След срещата първи говори лидерът на ДСБ Радан Кънев. И се оказа, че не е оптимист.

„В сравнение с предишни водени разговори, моята констатация е за отстъпление от възможността за постигане на консенсус в настоящия парламент. Надявам се да не съм прав, но това е първото впечатление", заяви Кънев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отново застъпи тезата си, че така предложените промени в Конститутцията ще се провалят. И предложи друг вариант, който може да наложи извънредни заседания на парламента през август.



„Да се внесе нов проект за изменение на Конституцията, който да съдържа само консенсусните положения, които Бойко Борисов представи пред нас и медиите. И конституционната реформа да се реализира още на етап внасяне с над 180 подписа. Алтернативният подход би приключил, далеч преди местните избори", обясни Местан.

От думите на премиера Бойко Борисов стана ясно, че предпочита 160 гласа, но само ако е сигурен в тях, а според сметките, те все не достигали. За него най-важното било до съдебна реформа да се стигне.

„Днес и утре да се използват за разговори, знаейки вече двата варианта. Ако имаме възможността за 180 гласа - като тук не може да си приписва заслугата - нито ДПС, нито аз, нито г-н Кънев, имаме една кауза - държавата. Това е докладът, това е нашата репутация, не само вътре в държавата, но и навън", коментира Борисов.

Малко по-късно Радан Кънев уточни, че Реформаторите още не са решили дали да подкрепят проекта на ДПС, но нищо не било стабилно без съдебна реформа, включително и участието им в управлението.

„Моето лично решение е, че законопроект, който предвижда имитация - т.е. разделянето да няма реална юридическа стойност, аз не мога да подкрепя и подпиша като народен представител. Надявам се, че няма да бъде такъв законопроектът", каза Кънев.

От ДПС така и не казаха как ще гласуват в петък при разглеждането на промените в Конституцията на първо четене в пленарната зала.