България дарява 172 хиляди и 500 дози ваксини срещу COVID-19 на Кралство Бутан. Става дума за препарата на компанията на AstraZeneca. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Богдан Кирилов на брифинг пред медиите.

"Водят се разговори и със Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина за дарения. Процедурата обаче е тежка, защото трябва нотификация на Европейската комисия и разрешение от компаниите производители", посочи той.

България дарява на Кралство Бутан 172 500 ваксини срещу COVID-19

Основното предизвикателство е да не се позволява да се унищожават ваксини заради изтичащ срок на годност, допълни Кирилов.

В момента всяка страна членка на ЕС се стига до момент, който позволява даряване на ваксини на трети дози, поради увеличаването на количеството на доставените ваксините. По думите вече голяма част от европейските държави са стигнали до 50% ваксинационно покритие на населението, макар че у нас този процент е много по-нисък, посочи той.


„Тези ваксини, които се даряват, имат срок на годност до август, малка част от тях са и до септември. Около 20 хиляди изтичат в края на юли месец и има специална процедура как да бъдат унищожени. В голяма част от държавите има изхвърляне на дози. При нас валиден фактор е и заниженият интерес", коментира още проф. Кирилов.

В България има 5 млн. доставени ваксини, а около 1 милион и 900 са приложените.