43-годишният Рихат Сали Али от днес с постоянна мярка за неотклонение, определена от Варненския окръжен съд. Варненецът, осъден задочно от френския съд за тежка форма на сводничество и трафик на хора, бе арестуван на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Апелативния съд в Париж.

Компетентните френски власти настояват за предаването на Рихат, който има 9-годишна присъда, издадена от Високоинстанционния съд в Париж през октомври 2002 година. Тогава мъжът е бил с името Чавдар Алеков и е бил признат за виновен за организирането на трафик на жени, склонявани да проституират в Париж. Служебна справка, представена днес пред съда, показва, че с решение на община Варна от май 2002 година Чавдар е променил името си на Рихат Али.

За същото престъпление, по същото време и от същия съд е бил осъден и братът на Рихат - Симеон Симеонов, който от няколко години е с името Алвай Сали. След като беше задържан с ЕЗА през април тази година Алвай поиска доброволно да бъде предаден на френските съдебни власти, припомня пресслужбата на съда.

Съгласие за доброволно предаване изрази днес и Рихат. След седем дни Окръжен съд - Варна ще разгледа по същество ЕЗА и ако варненецът не промени становището си, ще бъде екстрадиран във Франция, където има право на повторен процес. 

Според компетентните френски съдебни власти през 2001 година братята са организирали трафика на множество жени, принуждавани да проституират в тяхна полза. Към края на същата година след като разбрали, че френската полиция ги търси, двамата избягали в Германия и оставили "бизнеса" на две от момичетата, които работили за тях и които организирали предаването на парите, спечелени от проституция. По информация от френските власти, Рихат и Алвай са издирвани за идентични престъпления и в Германия.