Сериозно увеличаване на единния стандарт за издръжка на ученика, въвеждане на единни стандарти за общинските и частните детски заведения и антиинфлационни мерки са сред приоритетите в разходната политика, предложени от НДСВ по време на дискусия за бюджет 2009 и реформите в социалните и здравните плащания.

Сред приоритетите на НДСВ през 2009-та година са също въвеждане на новия пенсионно-осигурителен модел, като делът на работника може да бъде намален от 8 на 6, както и ускорена демонополизация на здравната каса при увеличаване на здравната вноска. Лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев наблегна върху начина, по който ще се премине към новия здравен модел. „Нека да има фондове, но аз искам моите 8 % да отиват в този или онзи фонд, а не 6 % тука, 2 % тука. На едното място съм застрахован, на другото съм осигурен. Недейте да внасяте такъв безумен хаос в здравеопазването, че другата година да се чудим какво да правим”, каза той.

От КНСБ предложиха въвеждане на механизми за увеличение на заплатите два пъти в годината и обвързване на минималната работна заплата с линията на бедността, което означава, че през 2009-та година тя ще бъде 260 лева.

Представители на бизнеса подкрепиха намаляването на осигуровките за работника, а председателят на икономическия и социален съвет Лалко Дулевски предупреди, че през 2020-та година у нас ще преобладават пенсионерите, на които трябва да бъде гарантирана социална сигурност.