90 на сто от българите, които имат нужда от психотерапевт не могат да си го позволят финансово
63034

Your browser doesn’t support HTML5 audio

90 на сто от българите, които имат нужда от психотерапевт не могат да си го позволят финансово
  • 90 на сто от българите, които имат нужда от психотерапевт не могат да си го позволят финансово

Близо 90% от българите, които имат желание да посещават психотерапевт, не могат да си го позволят по финансови причини, защото психолозите са извън здравната ни система. Това коментира в ефира на Дарик председателят на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров. Той определи като добра, но много закъсняла и недостатъчна стъпка намерението на служебната власт да започнат безплатни консултации в цялата страна с психиатри и психолози срещу зачестилите самоубийства в страната. По думите на д-р Димитров една голяма рискова група в страната са хората с лоши кредити.

В интервю за предаването на Дарик „Междуредие” д-р Пламен Димитров призна, че близо 90% от гражданите, които са заявили интерес да посещават психотерапевт, не могат да си го позволят по финансови причини. Напомняйки, че квалифицираните психотерапевти не са обхванати от здравната система в страната. По думите на д-р Димитров в почти всички европейски страни професията на психолога и психотерапевта са ясно регламентирани законово, като в голяма част от държавите-членки на ЕС достъпът до психична помощ е част от услугите, които ползват здравно-осигурените лица. Това най-често били комплекс от психо-социални услуги.

Мерките срещу самоубийствата - много закъснели и без трайни решения

„Тази тревожност, тази екзистенциална криза, която в момента се преживява и в момента избуя в ето тези радикализирани форми, каквото е решението публично да се самоунищожиш - тези данни ние отдавна ги казахме. Какво стана, че последните три парламента не обърнаха внимание на тази реформа?!?”, попита председателят на Дружеството на психолозите в България.

По думите му дори структурите, които в момента се опитват да бъдат адекватни под натиска на новото служебно правителство, не са направили нищо да се финансират системно националните програми за реформи в психиатрията и в областта на психичното здраве.



„Това, което се случва в момента, е много закъсняло и би трябвало да понесат последици тези, които го забавят”, коментира Пламен Димитров. На въпрос дали основният виновник за липсата на нужната реформа е здравното министерство той посочи: „там не видяхме системна реакция, реакцията е по-скоро кризисна, но не е това, което може да реши проблема системно”.

Хората с лоши кредити - една от големите рискови групи

Запитан кои трябва да са рисковите групи, към които да бъде насочено вниманието на една терапия срещу самоубийствата, д-р Пламен Димитров препоръча да се погледне първо кои са хората в списъка на лошите кредити. „Вече знаете една голяма рискова група, в която между другото по света инвестират и самите корпоративни структури - банките, защото те самите имат интерес тези хора да се справят”, допълни специалистът.

Според него, когато се говори за такава психо-социална криза с екзистенциални проявления, стигащи до крайни саморазрушителни действия, трябва да се подчертае, че това не е психично-здравен проблем, а е психо-социален - проблем на обществото.

„Не само психолози и психиатри трябва да бъдат въвлечени, трябва да има безплатни финансови консултации, разгърната система от социални услуги за помощи и решаване на конкретни казуси”, обясни д-р Пламен Димитров. Според него е нужна национална политика за подпомагане на семействата в затруднено положение - независимо дали това са затруднения заради безработица или заради неефективно управление на парите в семейния бюджет.

След „Бойкоуспокоителни”-те е вероятно пак да търсим упойка

Пламен Димитров очерта нуждата от скрининг на семействата, на голямата младежка група, която нито работи, нито учи, както и скрининг на работното място. По думите му са нужни политики, които окуражават работодателите да инвестират в психичното здраве на служителите си - нещо, което в момента правели много малко фирми в България.

Психологът, който преди две години констатира, че българите лекуват стреса и своята тревожност с „Бойкоуспокоителни”, допусна, че и на тези избори народът отново ще е склонен да търси упойка.

„Хората имат системна готовност да се самозаблуждават - това е едно от упражненията, които умът ни поднася като средство да се защитим. Тази висока тревожност много често се потушава с илюзии, самозаблуди и бягство от реалността - затова казвам, че сега най-важното нещо е да внимаваме в какво ни карат да ни внимаваме”, обясни още д-р Димитров.