В 18 населени места у нас се провеждат частични избори за местна власт.

В Сандански се провежда нов избор на общински съветници. Изборите бяха насрочени след като на 5 декември миналата година. Административният съд в Благоевград обяви избора на общински съветници за община Сандански, проведен на 28 октомври, за недействителен, заради допуснатите груби нарушения на изборното законодателство.

Нов избор за кмет на община се провежда и в Роман, област Враца. Датата бе насрочена, след като на 30 януари тази година Административният съд във Враца обяви за недействителни резултатите от втория тур за избор на кмет на общината, проведен на 4 ноември 2007 г. Тогава независимият кандидат Красимир Петков спечели с 10 гласа пред подкрепяният от БСП и ЛИДЕР Пламен Младенов. Решението на съда бе потвърдено от Върховния административен съд в началото на март. 6194 са жителите, които трябва да определят бъдещия градоначалник между трима кандидати. Изборните секции са 16, разпределени в общинския център и четирите съставни кметства. В района се намират и най-малките селища във врачанско – Средни рът и Марково равнище, където живеят по-малко от 20 човека. Най-много хора ще гласуват в село Камено поле след общинския център Роман. В избирателните списъци там фигурират 628 души.

Частични избори за кмет се провеждат и в разградското село Тертер. Повторният вот се наложи след като по време на съдебен процес в Административен съд – Разград бе установено неправомерно гласуване на трима избиратели на балотажа миналата година при разлика от два гласа между двамата кандидати и изборите бяха касирани. Същите двама кандидати – Кръстю Йорданов от ПД "Социалдемократи" и Николай Костов от ГЕРБ – се явяват и днес в спор за кметския пост.

И в добричкото село Стожер се провеждат частични кметски избори. Четирима са кандидатите за кмет на селото: Васил Тодоров Божилов, издигнат от НДСВ, Анка Атанасова Велковска от партия „Атака”, Венцислав Иванов Недков, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП и Йордан Донев Стоянов от ГЕРБ. Изборите през есента на миналата година в Стожер бяха касирани заради несъответствие между броя на пликовете и броя на намерените бюлетини. Вотът бе отменен с решение на Върховния административен съд от февруари 2008 г. През есента изборите спечели Венцислав Недков, който се яви на балотаж заедно с Васил Божилов. Сега двамата се кандидатират отново. Право на вот в кметството имат около 1280 души. В село Стожер избирателите ще гласуват в две секции. В близкото село Соколник, което принадлежи към същото кметство, ще има една секция.



Нов избор за кмет на кметство се провежда и в село Габър (община Созопол), село Елшица (Панагюрище), село Каравелово (Тунджа, Ямболско), селата Михалци и Патреш (Павликени), село Мусомища (Гоце Делчев), село Оборище (Панагюрище), село Рудник (Бургас), село Скребатно (Гърмен), село Струмешница (Петрич), село Царевец (Свищов), село Чокоба (Сливен) и село Извор (Радомир).