Навлизането на евроексперти у нас може да усложни реформите
18478

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Навлизането на евроексперти у нас може да усложни реформите
  • Навлизането на евроексперти у нас може да усложни реформите

Опасенията на Европейската комисия са, че навлизането на повече евроексперти може излишно да усложни реформите в страната ни. Така заместник-председателят на Комисията Маргот Валстрьом, която е на посещение у нас, коментира плана на премиера Сергей Станишев за назначаване на още евроексперти на ключови позиции в българската администрация.

 

Марго Валстрьом каза, че Еврокомисията уважава идеята на премиера Сергей Станишев за повече евроексперти, които да участват в модернизирането на страната ни, но иска гаранции, че тази идея ще даде резултат. Заместник-председателят на ЕК заяви още, че България има проблем с обществения си имидж и, че трябва да представи напредъка, който постига по-подходящ начин пред хората.

 

На въпрос за блокираните европейски средства Гергана Паси, министър по европейските въпроси, коментира, че ефективното прилагане на новия Закон за конфликт на интереси създава предпоставки за размразяването на парите за инфраструктура, които са близо 115 милиона евро.

 

Евокомисар Валсрьом прогнозира, че следващият доклад за напредъка на страната ни в сферата на борбата с корупцията и престъпността ще бъде положителен. Тя и министърът по европейските въпроси взеха участие в конференция на тема: „Жените в политиката”.



 

Маргот Валстрьом обясни, че трябва да изминат 70 години, за да се изравни заплащането за еднакъв труд между мъжете и жените и 200 години, за да се заличи разликата в представителството на двата пола в политиката. Тя съобщи, че в държавните органи на страните от Евросъюза данните са едва 25 процента. Според нея  в политическия елит на Европейския съюз има малко дамски чанти и повече вратовръзки. В държавните органи от страните в Евросъюза, дамите са едва 25 процента, а ярко изключение на жени, постигнали успехи в политиката, са германският канцлер и президентът на Финландия.

 

Маргот Валстрьом съобщи, че досега Еврокомисията никога не е била председателствана от жена, а Европарламента е бил ръководен от дами само два пъти в своята история.  

 

Гергана Паси допълни тази статистика, като изчисли, че съотношението жени към мъже в българския кабинет е 30 към 70. Тя цитира и изследване на Евростат, според което 67 процента от жените и 59 процента от мъжете в Европейския съюз, смятат, че включването на жените в политиката трябва да стане с ненатрапчиви методи, а не чрез задължителни квоти.

 

По време на конференцията бе представено и изследване на АгенцияЕстат”, според което близо 48 процента от българите смятат, че мъжете и жените се справят еднакво добре в политиката. Повече от половината от анкетираните са на мнение, че не е необходимо приемането на специална нормативна уредба, която да гарантира присъствието на равен брой мъже и жени в различните институции.