Служители на администрацията ще бъдат обучени как да вграждат и използват централизираната система за демократично ориентирано вземане на решения с участието на гражданите и бизнеса. Технологичното решение за онлайн референдуми е част от проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство". Той е на стойност почти 12 милиона лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от ЕС.

Системата за участие на гражданите и бизнеса във вземането на решения е съвременна като технология, функционалност, съдържание, навигация и дизайн. Тя се отличава с високо ниво на достъпност, полезност и сигурност.

Целта на обучението е да повиши квалификацията на специалистите от министерствата и агенциите, които ще вграждат разработената по проекта система. Технологичното решение трябва да бъде интегрирано в интернет страниците на държавните институции.

Представителите на администрацията ще преминат теоретичен и практически курс на обучение. Те ще научат как функционира системата за електронна демокрация, как се регистрират потребители в зависимост от различните роли и дейности, как се работи със секциите „Теми за дебат", „Въпроси", „Предложения", „Анкети".



Проектът „Развитие на административното обслужване по електронен път" K10-31-1 се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския
социален фонд."