Има приета препоръка от правителството да се направи функционално разделяне на ДКЕВР, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че регулаторът трябва да обособи секция, която да се занимава само със сектор „Води".

Като част от мерките в реформата първата стъпка е окрупняване на ВиК, а първият принцип е на регионално ниво с регионални инвестиционни планове да реализираме инвестициите, каза Павлова. По думите й всичко това би било възможно, ако има добре функциониращ регулатор.

"В годините назад натрупаният опит показва, че в момента регулаторът са занимава основно със сектор енергетика, затова и след анализ включително и на екип от Световната банка е дадена препоръка и тя е приета от правителството да направим функционарно самостоятелно отделяне в регулатора на секция, която се занимава само със сектор "Води", защото това ще е единственият възможен начин, по който одобряването на бизнес плановете, одобряването и разглеждането на инвестициите, ценообразуването и всички необходими дейности в сектора ще могат да бъдат разглеждани с приоритет и необходимата експертиза", каза Павлова.

Тя заяви, че в рамките на следващите шест месеца ще бъдат предложени законодателни и функционални промени и реформи в структурата на регулатора, функциите, задълженията и отговорностите му.