Мариана Кукушева за цените на хляба
56814

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Мариана Кукушева за цените на хляба

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Цветан Димитров за цените на храните
  • Мариана Кукушева за цените на хляба
  • Цветан Димитров за цените на храните

Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище, заяви за Дарик председателят на браншовата асоциация на производителите на хляб Мариана Кукушева. Тя отказа да коментира размера на цените в търговските обекти и дали можем да очакваме последващо поскъпване на продукта.

„Хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена", каза Кукушева. Тя допълни, че производителите продължават да настояват, че за насъщния трябва да има диференцирана ДДС-ставка, като се позова на опита на други европейски страни. Кукушева посочи, че има страни в Европа, където ставката е нулева. „Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза", коментира още председателят на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

„Официалният анализ показва, че в последните десет години доставната цена на хляба е непроменена и тя се движи в рамките на 55-65 стотинки, независимо се в пъти са увеличени транспортни, енергийни разходи, разходи за човешки труд, осигуровки", коментира Кукушева. Тя допълни, че търговската надценка на хляба у нас продължава да бъде в рамките на 45-50 на сто.

От своя страна зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви, че не вижда пряка връзка между цените на хранителните продукти и увеличението на пенсиите. Основният мотив на управляващите да повишат пенсиите е да компенсират натрупаната инфлация от 2009 г., когато бе последното увеличение. Основните продукти, които пенсионерите потребяват, са храни и лекарства, друго голямо перо от бюджета им са сметките за ток, парно и вода.



Цените на хранителните продукти зависят от пазарната конюнктура, от агроклиматичните условия и други, коментира Димитров. „Че в момента определени цени на базата на това, че примерно в земеделско отношение годината не беше добра, са се вдигнали, това не означава, че те ще останат на същото равнище и догодина", каза Димитров. По думите му ако се погледнат данните за предходни години, ще се види, че най-голямо е било увеличението на цените през 2007 година, а в последствие те са се нормализирали. Зам.-министърът допълни, че не вижда връзка между размера на увеличение на пенсиите и цените в момента.