До края на месеца в Министерския съвет ще бъдат внесени за разглеждане измененията в Закона за водната инфраструктура. Това съобщи в интервю за Дарик радио Пламен Никифоров, директор на Дирекция „Водоснабдяване и канализация” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Новият закон за ВиК ще регламентира чия собственост е водната инфраструктура и кой ще я стопанисва. В момента тези дейности се извършват както от търговските дружества, които предлагат ВиК-услуги, така и от общините или държавата. Трета част от инфраструктурата пък е с неясен собственик, обясни Пламен Никифоров.

Това създава изключителни затруднения при нейното стопанисване, при начисляването на разходите при експлоатацията на съоръженията и така нататък. Затова един от най-важните въпроси, които разглежда законът, да внесе един ред, един порядък в собствеността на инфраструктурата. В закона тя ясно е дефинирана като публично собственост, което означава, че в бъдеще тя няма да се приватизира, а когато става въпрос за взаимоотношения с частните партньори, ще се използват други, установени от нормативната уредба форми без приватизация, обясни Никифоров.