Откриването на Дунав мост 2 да стане на 14 юни т.г., е било договорено между президента Росен Плевнелиев, министър-председателя на Румъния Виктор Понта и комисаря по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан, обяви пред журналисти в Брюксел българският държавен глава.

Плевнелиев е провел и среща с министър-председателя на Гърция Андонис Самарас, на която е бил потвърден ангажиментът строителството от гръцка страна на прохода Маказа и предстоящото откриване на новия път, свързващ България и Гърция, да стане до месец юни. „Надявам се, че скоро ще си стиснем ръцете и ще открием един стратегически за България и за Европа коридор”, отбеляза държавният глава.

Превенцията и борбата с младежката безработица и използването на германския опит за разрешаването на този проблем е бил водещия акцент в разговора на президента Плевнелиев с канцлера Ангела Меркел. На 3 юни т.г. в Берлин ще бъде открита конференция, посветена на младежката безработица, на която ще бъдат обсъдени както добрите практики, така и възможностите на страните-членки на ЕС да предприемат по-ефективни мерки в тази насока.

Политиките за енергийна ефективност по презумпция са политики на растеж – около тази принципна позиция са се обединили лидерите от ЕС на днешната си среща, информира държавният глава. Програмите за енергийна ефективност дават възможност на предприятията да инвестират и в нови и по-ефективни машини, отбеляза още Росен Плевнелиев.



Държавният глава подчерта пред представителите на медиите, че с работата си през последните три месеца служебното правителство е предприело необходимите мерки „и от 1 юли Третият енергиен либерализационен пакет може да бъде напълно въведен в България”. Предстои парламентът да реши голямата тема с цените на електроенергията за потребителите. Служебният кабинет е изготвил ясен модел как това да се случи, стана ясно още от думите на президента.

Държавният глава бе категоричен, че страната ни може да бъде пример за ниска цена на електроенергия в ЕС, но за съжаление през последните 20 години няма големи проекти за инвестиции в енергийна ефективност у нас. „А именно енергийната ефективност е основен приоритет в Европа и Европа може да бъде номер едно в света по отношение на технологиите за енергийна ефективност”, коментира държавният ни глава. 

Развитието на проекта „Набуко”-Запад, с който се въвежда диверсификация за пренос на енергоресурси към 16 страни, въпроси на енергийната свързаност и общи правила на енергийния пазар в Европа, са били след акцентите по време на срещата на Европейския съвет.

Темата за данъчните измами и борбата с неплащането на данъци в Европа също е било обсъдено по време на срещата на европейските лидери. Европейските държави губят годишно от данъчни измами около 1 трлн. евро и затова е било постигнато единодушно съгласие за разширяване на сътрудничеството в тази сфера. България би могла да бъде една от първите държави, която да реализира идеята държавата да не възлага изпълнението на обществени поръчки на офшорни фирми, коментира държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос президентът поздрави служебното правителство на България за въвеждането на ясни правила за управление на средствата на държавните предприятия. „Тези правила бяха подготвени по един прозрачен начин, съгласувано с Асоциацията на банките. Ще бъде постигната диверсификация при управлението на риска на средствата на държавните компании и ще се даде по-голяма възможност на пазара да работи с тях”, заяви още Росен Плевнелиев.