Глобализацията е предизвикателство за всички богати страни от Европейския съюз, но отслабва новите му членки, чийто износ трябва да се конкурира с този на развиващите се азиатски държави. Това се посочва в анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Износът на мнозинството от старите 15 членки на ЕС се конкурира в малка степен с този на развиващите се страни и за тях глобализацията е повече шанс, отколкото заплаха.

Същевременно голяма част от новоприетите държави и някои от 15-те (особено Гърция, Португалия и Испания) изнасят продукти, сходни с тези на азиатските страни и трябва да се сблъскат с грубата конкуренция на пазара.

"С времето ще им се наложи да напуснат тези браншове или да се специализират в производството на продукти на лукса", констатират още от ОИСР. Голяма част от страните членки на организацията, включително и тези от ЕС, ще бъдат все повече застрашавани от развиващите се държави. ЕС обаче е засегнат и от така наречения проблем на вътрешната глобализация. Нискоквалифицираните услуги и производства в 15-те стари членки се сблъскват с конкуренцията на новите държави. 

Все пак от ОИСР посочват, че като цяло глобализацията не е разрушителна за работните места в Европа и се оказва, че големите победители в надпреварата са 15-те стари членки.