България е получила много добра оценка от последната одитна мисия за усвояването на средствата от еврофондовете в областта на екологията, това обяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Спрени пари по ИСПА за екология на този етап няма, но това в никакъв случай не трябва да успокоява, а напротив, активността трябва да се повиши, смята министърът.

Ето какво разказа Чакъров пред Дарик:

Имаме амбицията да усвоим и последното евро. Имаме още доста ресурс, който трябва да усвоим. Вече контрактуването достигна до 60%. 2005 година беше даден старт на строителството на три пречиствателни станции, в момента са 13. От прегледа обаче, който сме направили, има три проблемни проекта, за които полагаме всички възможни усилия в диалогичен режим и със Столична община, и с Министерство на икономиката и енергетиката, и с Министерството на финансите. Първият проблемен проект е за водния цикъл на София. За него са предвидени 58,5 милиона евро по ИСПА. Близо 50 милиона са само за строителство. Трябва да се построят, да се реконструират, да се разширят и модернизират пречиствателните станции и за питейни, и за отпадни води, колектори, канализации трябва да се построят в една не малка част от София, където има остра потребност и нужда от екологична инфраструктура. Проблем, който при нас е на дневен ред, е проблемът със собствеността, преотреждането на терените. Обръщам се към всички общини, които имат инициативност да строят пречиствателни станции, колектори, още от сега да стартират преотреждането на терените – те да имат такъв статут, че веднага след одобряването на проекта, при избирането на строител, той да има строителното разрешение и да има достъп за работа до съответната площадка.

Министър Чакъров обяви, че в оперативна програма “Околна среда” водният сектор е основен приоритет, като важни моменти в него са изграждането на пречиствателни станции, тъй като в момента действащите такива са 70, а трябва да са близо 150 в следващите седем години, както и изграждането на канализационна мрежа. По думите му едва 2 на сто от селата у нас са с канализация.

Екоминистърът прие поканата на Дарик радио на Благовещение да засади дърво в столичния парк „Заимов” и така да се присъедини в ежегодната пролетна кампания на медията – „Засади дърво – мини на зелено”.