Няма да има блокада на границата за Великден
86385

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма да има блокада на границата за Великден

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма да има блокада на границата за Великден
  • Няма да има блокада на границата за Великден
  • Няма да има блокада на границата за Великден

Без блокада на границата по време на Великденските празници и Гергьовден.

Превозвачите взеха решение да отменят протестните си действия. Вместо това заедно с туристическия бранш ще подпишат съвместна декларация. В нея ще бъде записано, че ако отново се стигне до блокада на границата от гръцка страна, българите ще отговорят реципрочно и също ще затворят граничните пунктове.

Превозвачите няма да блокират границата в периода от 29 април до 8 май. Това обаче е последният път, в който се прави компромис, каза транспортният министър Ивайло Московски. Вместо протест, превозвачите и туристическият бранш ще подпишат ултимативна декларация.

"Тази декларация ще отправи призив към Гърция, ако отсега нататък се допусне незаконно блокиране на границата по каквото и да е причина, абсолютно целият бизнес и всички български браншове, които ще се присъединят към тази декларация, съответно ще блокират и те границата, така че да се отговори на тези незаконни гръцки действия", обясни министър Московски.

Към декларацията ще могат да се включат и всички икономически сектори, които искат да подкрепят превозвачите. Засега транспортният бранш очаква подкрепа от част от земеделците и животновъдите. Самата декларация ще бъде връчена на гръцкия посланик у нас.



Българските превозвачи блокират границата с Гърция за 10 дни

"За да бъде официално информирани гръцкото правителство и гръцките власти, сме решили подходът да бъде такъв. Щом са готови с декларацията, през външно министерство, тя ще бъде връчена на гръцкия посланик", поясни още министър Московски.

Какви ще са последствията при блокада на българо-гръцката граница по Великден

Европейската комисия е изразила становище, че случващото се на границата са междусъседски проблем и двете страни трябва да намерят решение сами.

Няма и механизъм за действие при подобна ситуация.

През изминалата седмица правителството е водило разговори с гръцките власти, но до момента южната ни съседка не е поела ангажимент да не допуска бъдещо затваряне на границата.