Не се очаква цената на водата да прелее социално поносимите норми
52553

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Не се очаква цената на водата да прелее социално поносимите норми
  • Не се очаква цената на водата да прелее социално поносимите норми

Не се очаква цената на водата да надвиши социално поносимата граница, каза екоминистърът Нона Караджова на обществено обсъждане на водната стратегия. Тя припомни, че и социално поносимата цена на водата и сега е законово определена – до 4% от средните доходи на домакинство в страната. В стратегията се предвижда окрупняване на ВиК сектора у нас и завишаване на контрола на държавата и общините върху управлението на водните съоръжения. Предвижда се и промяна в изчисляването на таксата за водоползване, която ще се определя от специално създаден съвет, а всички цени в сектора ще се одобряват от ДКЕВР. Очаква се до края на май стратегията да се приеме от правителството, след което ще влезе за разглеждане в Народното събрание.

Разчетите на финансистите показват, че не се очаква цената на водата да надскочи социално поносимата норма, за което би се наложило подпомагане на по-бедните хора в страната. Важно е обаче да се разработят методиките за това, за да може ако в бъдеще се случи например неусвояване на фондове и други, всяко правителство да може да включи тази система за подпомагане.

Само 46 на сто от населението има пречиствателни станции за отпадъчните води. Водната инфраструктура е строена отдавна и е силно амортизирана и затова са необходими от 13 до 43 млрд. лв., които да се влеят в сектора, каза още министър Караджова. По думите й се предлага в следващия програмен период около 6 млрд. лв. да бъдат вложени в този сектор, докато през този програмен период те са около три пъти по-малко.

За осигуряването на останалите необходими средства ще се работи поетапно, обясниха още експертите. Преди внасянето на стратегията в Министерския съвет ще се изготви детайлен план за краткосрочен период до 2015 г. и в по-общи параметри за средносрочния до 2021 г. В плана за действие ще бъдат заложени и конкретните индикатори за очакваното намаляване на загубите на вода по периоди. За първия период трябва да са готови системите за отвеждане и пречистване на отпадъчните води в големите населени места. Може би за малките срокът ще е до 2017 г., каза още Караджова.



От 2000 г. насам таксата за водоползване се плаща на всеки иззет кубически метър вода от операторите, което увеличи загубите на вода, отчете Караджова. Таксата вече ще се определя по фактурираните от потребителите кубици, за да е по-справедливо, смята министърът. Тя обясни, че дружествата, за да намалят загубите, трябва да вложат милиарди, които нямат. „В случая няма да е отговорен ВиК-операторът, а общината. Така че ако не успеят да привлекат тези средства и да ги усвоят, това ще доведе и до увеличаване цените на водата", каза екоминистърът.

По отношение на ВиК услугите, този подход ще позволи въвеждането на двутарифна система в някакъв момент, допълни Караджова. „Просто в случая всеки ще плаща колкото е потребявал", каза тя. И коментира, че хората, които са в райони с големи загуби на вода плащат неимоверно много, което е несправедливо за потребителите.

Таксите за водоползване ще постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, както и сега, но решението за разходване ще се взима от отговорните институции и министерства. За 2010 и 2011 г. са събрани общо 92 млн. лв. от таксата, като там се включват и старите вземания, каза още Караджова.

Всеки ВиК оператор трябва да отговаря на набор от критерии, коментира още тя по повод изразената съпротивата на общините срещу намаляване на броя на ВиК дружествата от 50 на 28. Караджова каза, че правилното решение е да се обедини най-доброто налично от операторите. По време на обсъждането се повдигна и въпросът за създаване на Агенция за управление на водния сектор, но според Караджова това няма как да се случи към момента.

„Предлагат се сериозни промени с ясно разграничение на отговорностите по институции, като вече никой няма да се оправдава с операторите", каза още тя.

Засегнат бе и въпросът за покриване на нуждите от вода в някои конкретни райони. Министърът обясни, че такива мерки ще бъдат включени в мастър плановете за водоснабдяване и канализация, които ще трябва да са готови до края на годината.