Националната агенция „Пътна инфраструктура" е изтеглила 21 проекта за ремонти по ОП „Регионално развитие" заради нарушения в процедурите. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията Димитър Иванов на заседание на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

Иванов потвърди, че е спрял плащанията по всички текущи ремонти заради липса на финансиране и контрол.

За истински хаос в пътната агенция докладва новият й директор Димитър Иванов пред депутатите в Комисията по транспорт. По думите му 392 млн. лв. не достигат на ведомството, за да изпълни договорите си и да осигури подготовката на пътищата за предстоящия зимен сезон.

Иванов подчерта, че е издал заповед за спиране на плащанията по всички ремонти в страната поради липса на пари и съмнения в прилагания контрол. 

Изтеглените проекти по ОП „Регионално развитие” са по схемата за ремонт на второкласни и третокласни пътища в цялата страна, като общата им стойност е близка до цялата стойност на схемата, а именно 501 млн. лв. По думите на Иванов тези проекти ще бъда повторно подготвени.

Според него в бившия пътен фонд са били подписвани договори без да има пари за това. Шефът на пътната агенция бе категоричен, че изпълнителите са били подвеждани, че ще получат финансиране.

Иванов докладва, че тази година агенцията е похарчила 178 млн. лв. за подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон. Кърпен е асфалтът на близо 3000 км. пътища, съобщи още Димитър Иванов, а за подменена маркировка са изразходвани 6,8 млн. лв.

Депутатите от транспортната комисия бяха категорични, че ще настояват пред изпълнителната власт в бюджета за догодина да бъдат заложени повече пари за пътища и влакове от предвидените.