Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
37517

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
  • Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
  • Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност

Летищата и жп гарите у нас отговарят на всички европейски изисквания за сигурност, коментира министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков след среща с директори на летища и представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура" по темата за сигурността. За спокойствието и безопасността на пристигащите и излитащите освен охраната има осигурени и 261 камери, които следят за нарушители. Транспортният министър обясни, че в страната няма да се взимат допълнителни мерски за сигурност заради терористичните атентати на Московското летище „Домодедово". Какви са конкретните мерки и спокойни ли са пътниците за сигурността си на летища, гари и автогари?

След атентатите на московското летище „Домодедово" светът отново се сблъска с ужаса на тероризма. Транспортният министър Александър Цветков обаче увери, че у нас са взети всички необходими мерки за сигурност според европейските изисквания и няма причина за притеснения на пътниците. За целта само на Летище София няколко стотин служители бдят за съмнителни пасажери и багажи. Необходимите мерки за сигурност са взети и по жп гарите и автогарите в страната, успокои още министър Цветков.

Нашите летище имат мерки за сигурност, които напълно отговарят на европейските изисквания. „Няма допуснати компромиси и няма да бъдат допускани такива. Няколко стотин души на Летище София бдят за сигурността, монтирани са 261 камери, така че на практика всички зони с обществен достъп са контролирани и спокойно могат пътуващите да се чувстват комфортно и спокойно. Има монтирани видеокамери на всички по-големи гари в страната и там се осъществява постоянно наблюдение", коментира министърът.

Камерите обаче могат да контролират потокът на пътниците и тяхното поведение. Следи ли някой за внасяния багаж в фоайетата на летищата, гарите и автогарите. Министър Цветков обясни, че наскоро е бил направен експеримент с багаж на летището, за да се тества неговата сигурност и реакцията на отговарящите за нея. „Реакцията беше изключително бърза и навременна", отчете министър Цветков.



А дали някои следи и багажите, които пътниците внасят в жп гарите и самите вагони. Според министър Цветков не се налага да има тотални проверки на багажите в автобуси и влакове. „Това е доста пресилено, на този етап мисля, че такова нещо не се налага и се надявам никога да не се налага. Багажът, куфарите на хората в градския транспорт не се контролират", допълни министър Цветков.