Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
37517
Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
  • Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност
  • Летищата ни отговарят на евроизискванията за сигурност

Летищата и жп гарите у нас отговарят на всички европейски изисквания за сигурност, коментира министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков след среща с директори на летища и представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура" по темата за сигурността. За спокойствието и безопасността на пристигащите и излитащите освен охраната има осигурени и 261 камери, които следят за нарушители. Транспортният министър обясни, че в страната няма да се взимат допълнителни мерски за сигурност заради терористичните атентати на Московското летище „Домодедово". Какви са конкретните мерки и спокойни ли са пътниците за сигурността си на летища, гари и автогари?

След атентатите на московското летище „Домодедово" светът отново се сблъска с ужаса на тероризма. Транспортният министър Александър Цветков обаче увери, че у нас са взети всички необходими мерки за сигурност според европейските изисквания и няма причина за притеснения на пътниците. За целта само на Летище София няколко стотин служители бдят за съмнителни пасажери и багажи. Необходимите мерки за сигурност са взети и по жп гарите и автогарите в страната, успокои още министър Цветков.

Нашите летище имат мерки за сигурност, които напълно отговарят на европейските изисквания. „Няма допуснати компромиси и няма да бъдат допускани такива. Няколко стотин души на Летище София бдят за сигурността, монтирани са 261 камери, така че на практика всички зони с обществен достъп са контролирани и спокойно могат пътуващите да се чувстват комфортно и спокойно. Има монтирани видеокамери на всички по-големи гари в страната и там се осъществява постоянно наблюдение", коментира министърът.

Камерите обаче могат да контролират потокът на пътниците и тяхното поведение. Следи ли някой за внасяния багаж в фоайетата на летищата, гарите и автогарите. Министър Цветков обясни, че наскоро е бил направен експеримент с багаж на летището, за да се тества неговата сигурност и реакцията на отговарящите за нея. „Реакцията беше изключително бърза и навременна", отчете министър Цветков.

А дали някои следи и багажите, които пътниците внасят в жп гарите и самите вагони. Според министър Цветков не се налага да има тотални проверки на багажите в автобуси и влакове. „Това е доста пресилено, на този етап мисля, че такова нещо не се налага и се надявам никога да не се налага. Багажът, куфарите на хората в градския транспорт не се контролират", допълни министър Цветков.