Избраха Дянков за председател на надзорния съвет на ЕБВР
53618

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Избраха Дянков за председател на надзорния съвет на ЕБВР
  • Избраха Дянков за председател на надзорния съвет на ЕБВР

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той е първият министър на страна от Източния блок, избран на такъв пост в банката, от нейното създаване през 1991 година.

Вицепремиерът ще заема длъжността до следващата годишна среща на ЕБВР през 2013 година, която ще бъде в Турция. Всяка страна членка на финансовата институция има един член в Надзорния съвет на банката. Голяма част от финансовите министри, заемали този пост, са продължили своето политическо и кариерно развитие.

Когато човек се труди и взима, макар и непопулярни решения, това се оценява в Европа. Така премиерът Бойко Борисов поздрави пред журналисти в Министерски съвет финансовия министър Симеон Дянков. Той посочи още, че това е голям пробив не само за страната ни, но и за всички държави от Източна Европа. „Всички ние се радваме за неговия избор", подчерта Борисов.

Вицепремиерът Дянков отбеляза, че за първи път държава, в която ЕБВР има активни проекти, оглавява борда и това не е пречка, а единствено ще е от помощ: „Ние сме много по-добре запознати какви типове проекти работят по-добре".



Попитан доколко наистина е възможно въвеждане на еврото до две-три години в България, Дянков отговори, че страната ни е готова „още утре" да премине към този процес, но няма да го направим, тъй като все още има големи неясноти. „Изчакваме, защото има големи неясноти от гледна точка и на институциите на еврозоната - дали ще има допълнителни институции, дали ще има допълнителни формални искания към новите страни членки", обясни вицепремиерът.