Илиян Василев: Големият проблем е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в „Козлодуй”
68537

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Илиян Василев: Големият проблем е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в „Козлодуй”
  • Илиян Василев: Големият проблем е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в „Козлодуй”

Големият проблем в българската ядрена енергетика не е нито седми блок в АЕЦ „Козлодуй", нито „Белене", а максималното удължаване и съхраняване на живота на 5 и 6 реактор в „Козлодуй", за което никой не говори. Това коментира в интервю за Дарик енергийният експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев.

Той подчерта, че очаква от всеки министър да си тежи на мястото и да не използва PR-похвати. Защото по думите му очевидно правителството и Драгомир Стойнев искали да покажат, че те могат еднакво добре да правят сделки на изток, както стана с Южен поток преди месец, така и на Запад - да покажат, че в Америка са добре приети.

Не завиждам на позицията на американската компания „Уестингхаус", ако оттам трябва да коментират, че може без търг да получат нещо в България - това е в разрез с добрата корпоративна практика, отбеляза още Илиян Василев:

„Не знам между какво трябва да търсим баланс. Според мен единственият баланс, който трябва да търсим, е между нашите възможности и нашите необходимости. А в дадения случай изграждането, както на „Белене", така и на „Козлодуй", е функция на осъзнаването дали и доколко от тези мощности ще ни трябват, но преди това трябва да отговорим на въпроса кога ще ни трябват тези мощности", заяви Василев.



Цялото интервю с енергийния експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев четете ТУК