Разминаване в събраните акцизи между малките производители и големите компании за алкохол. За това съобщават от Агенция Митници.

Според данните при реколта от 400 000 тона грозде половината отива при големите дружества, а другата при регистрираните казани. Акцизът, постъпил в бюджета, обаче е различен.Събраният данък от големите производители за 2015 г. е над 200 млн. лв., а от регистрираните казани малко над 700 000 лв., съобщи бТВ.

По данни на Агенция Митници големите производители внасят 162 млн. лв. акциз в хазната от спиртни напитки. По думите на говорителя на агенцията Вяра Генова от началото на годината има 356 случая на разкрит нелегален алкохол.

"Около 30% са във физически лица. 25 000 л алкохол е открит в частни обекти и има съставени актове", посочи тя с уточнението, че този алкохол е продаван.



Казанджиите плашат с нови протести

Според представителя на сдружението "Българска домашна ракия" акцизът за домашна ракия в рамките на 154 лв. за 50 л е твърде много за българина. По думите на Петко Събев според закона 30 лв. акциз, които са определени за домашно производство с намалена акцизна ставка, са всъщност 30 л етанол. Това е съвсем различно от ракия за пиене. Ако количеството етанол се приравни към количеството ракия, трябва да се плати по-малко, смята Събев.

На противоположна позиция е Радослав Радев, представител на Националната лозаровинарска камара. "Законът не ощетява производителя. Дори е твърде либерален, защото позволява да се произведат допълнителни количества над 30 л за лична консумация", коментира Радев.

Той е категоричен, че се пропускат ползи за бюджета в размер на 100 млн. лв. годишно от малките казани. Също така няма и контрол, който да гарантира защитата на здравето на потребителите.

Ракиджии настояват да паднат законови промени, плашат с протести

"Как да има контрол, като хората си варят в къщи", посочи Събев. Той коментира проблемите, с които се сблъскват малките обекти за варене на ракия с новия закон.  "С ограниченията те вече имат намалено работно време за 6 месеца, не могат да работят и съответно не могат да си покрият кредитите и да плащат на работниците", посочи Събев.

Казанджията Андон Андонов също се оплака от законовите мерки за ограничаване на произведения литраж. "Ограничават ни много. Сега е 500 л само с един казан не знам как ще смогна когато хората ще искат да се вари ракия", каза той.

Собственици на казани за варене на ракия блокираха Дунав мост (СНИМКИ)

Опашки пред казаните тепърва ще има, тъй като в момента гроздето още се бере. След влизането на закона в сила хората са решили масово да си варят вкъщи.Проблем има и със събирането на акцизите. Председателят на общинския съвет Пламен Гошев посочи, че няма ясни правила за това как ще се събират точно и има вариант да се стигне до реваншизъм между казанджиите и общинските служители.

Радослав Радев коментира още, че държавата трябва да положи усилия по събиране на акциза, тъй като 200 000 тона грозде влизат в домовете на хората без да се плати.