ГЕРБ критикуват бюджета на общественото осигуряване за догодина
68006

Your browser doesn’t support HTML5 audio

ГЕРБ критикуват бюджета на общественото осигуряване за догодина
  • ГЕРБ критикуват бюджета на общественото осигуряване за догодина

Нереалистични приходи, оптимистичен ръст на безработицата и липса на реформи в социалното подпомагане - това са трите основни критики, които депутатите от ГЕРБ отправиха към проектите на държавния бюджет и бюджета на общественото осигуряване за следващата година, по време на гласуването им от социалната комисия в парламента.

От ГЕРБ предупредиха, че при така заложените мерки за пазара на труда безработицата ще достигне 15 процента на фона на прогнозираното равнище от 12.5 процента.

Социалният министър Хасан Адемов увери, че има достатъчно средства за заетост и че са направени първите стъпки в реформирането на социалното подпомагане с въвеждането на диференцираните детски добавки.

Според Тотю Младенов от ГЕРБ през тази година се очаква неизпълнение на приходите от данъци и осигуровки с поне 600 милиона лева. „Като прибавим тези 600 млн., означава, че догодина държавата трябва да събере над 2 млрд. допълнително проходи от данъци и осигуровки", коментира той.



Социалният министър обясни, че трябва да се внимава с прогнозите, в контекста на това, че нито една прогноза на предишния финансов министър Симеон Дянков не се е сбъднала. „Тази приходна част и на бюджета, и на ДОО са доста амбициозни, както беше казано, но това е голямото предизвикателство пред приходните агенции, пред пазара на труда – повече работни места, по-високи доходи", каза Адемов.

Въпреки прогнозата на ГЕРБ за двойно по-малко пари за заетост през следващата година, министър Адемов увери, че ще има достатъчно ресурс от оперативната програма и младежката гаранция. Колкото до критиката за обидно ниското увеличение на пенсиите от юли догодина, Хасан Адемов посочи, че това е първа стъпка към размразяването им.

По време на дискусията стана ясно, че през следващата година се очаква да се пенсионират с 1200 души по-малко въпреки замразяването на условията за пенсиониране, а 100 осигурени лица ще издържат 80 пенсионери.