Да се правят финансови плащания без разрешението на ЕК е недопустимо. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов във връзка с предстоящите протести на млекопроизводителите.

Млекопроизводителите настояват за изплащане на 20 стотинки допълнителна субсидия за литър мляко, както и за незабавно възстановяване на плащанията по мярката de minimis. Валери Цветанов обеща, че тази седмица ще бъдат изплатени над 16 млн. лв. по de minimis.

Независимо от това, че голяма част от земеделските производители не са представили документи за промяна в броя на животните, за настъпили смъртни случаи, нямахме време да реагираме, за да разделим земеделските производители на добри и лоши бенефициенти, каза министър Цветанов. В момента плащаме всичко и след това вече тези които са недобросъвестни, след това ще бъдат изискуеми, обясни министрът.

Според Валери Цветанов средствата за обезщетение на зърнопроизводители с провалена пролетна реколта през 2007 г. също могат да бъдат използвани за подпомагане на млекопроизводителите. Стойността на средствата е 22 млн. лева.