Бразилската компания CSN е готова да инвестира в металургичния комбинат "Кремиковци" близо 400 милиона долара през следващите 4 години. Това съобщи пред Дарик радио лидерът на синдикалната организация към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов, който е присъствал на среща с изпълнителния директор на бразилската компания Енеас Гарсиас Динес.

"Предстои предложението да бъде одобрено от правителството", уточни Пвалов. По думите му, от компанията са дали гаранции, че няма да има съкращения на хора, а комбинатът ще бъде изцяло оздравен. "Хората са много отворени, с добри намерения да работи целият завод. За нас социалната част, най-важната е да се пусне добивната част и „Кремиковци” да заработи, а ако това постигнем, мисля, че всичко друго след това се постига", каза още Павлов.

Дадоха ли ви категорична дума, че ще инвестират в „Кремиковци”?

Да, дадоха ни точна дума, че за 4 години ще направят всички необходими инвестиции, на по 6 месеца поетапно с по 50 млн. долара. Всичко да върви поетапно и за 6 месеца да стигнат крайната цел.

Тоест, тяхната цел е да оздравят комбината?

Да, абсолютно да го оздравят и да го модернизират по европейските изисквания, това, което трябваше да бъде изпълнено по плана за жизнеспособност. Те трябва да постигнат споразумение с държавата и бондхолдерите, така говориха с нас, след като се подпише договор за операторите, те искат да влязат като оператори за една или две години и след това постепенно се изпълнява програмата, те са готови да влязат незабавно.