Частните фондове: Категорийните работници да избират за срочните пенсии при пенсиониране
77950

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Частните фондове: Категорийните работници да избират за срочните пенсии при пенсиониране
  • Частните фондове: Категорийните работници да избират за срочните пенсии при пенсиониране

Частните пенсионни дружества подкрепят правото на избор дали работещите при тежки условия да получават срочната си пенсия от професионален фонд или от НОИ, но само ако този избор се прави към момента на пенсионирането. Това стана ясно след поредната дискусия, свързана с предстоящата пенсионна реформа.

Директорът на компанията "Доверие" Даниела Петкова обяви, че правото на избор съществува, когато човек има информация от кой фонд ще му бъде осигурена по-висока пенсия. От Министерството на финансите обаче защитават своята идея за право на избор във всеки момент, като работникът сам да прецени къде да се събират вноските му за срочна пенсия и откъде ще я получава. По време на днешната среща е обсъден проблемът с готовността на професионалните фондове да изплащат срочни пенсии на категорийните работници, които ще започнат да се пенсионират от следващата година. От дружествата заявиха такава готовност, но без да носят отговорност за работниците с нередовни вноски, чиито пенсии ще бъдат по-ниски.

Даниела Петкова аргументира идеята за право на избор към момента на пенсиониране за работниците от първа и втора категория така: „Ако човек няма информация колко е размерът на неговата пенсия от държавата и няма информация колко е размерът на пенсията му от универсален или от професионален фонд, за да може да избере от това, което му се предоставя като възможност за свободен избор, то няма никакъв избор".

Социалният министър Ивайло Калфин се обяви против двупосочното движение на вноски между професионален фонд и НОИ, и посочи, че в търсенето на решение за изплащане на срочните пенсии трябва да се отчете и нарастването на възрастта за трета категория. Той ще настоява за спазването на два основни принципа: „Хората да не получават по-ниска пенсия отколкото са определени по закон, и хората, които се пенсионират, да не носят риска да започнат да получават пенсия, след това да останат без доход докато влязат в общата система на НОИ".



Въпреки че не успя да посочи броя на хората с нередовни вноски в професионалните фондове, Даниела Петкова обясни, че вече се мисли за хибриден вариант за изплащане на срочните им пенсии. „Въпросът е дали да се приложи принципът на професионалните схема, а именно ако няма превеждани вноски, да има по-ниска пенсия, а ако има пълен размер вноски, да има по-висока пенсия, ще се отнася само за срока на изплащане на професионалните фондове. Идеята на професионалните фондове е, че ако има хора, които са с нередовни вноски, не само ще получат по-ниска пенсия, но ако видят, че е достатъчно малка, то те да отложат своето пенсиониране по-късно", каза тя.

По думите на Петкова в следващите 5-6 години не се очаква пенсиониране на категорийни работници, които са се осигурявали за срочна пенсия изцяло в професионален фонд.