БСП няма да подкрепи актуализацията на държавния бюджет, заяви председателят на парламентарната група на социалистите Михаил Миков. Според него корекцията на финансовия закон създава леност за приходните агенции, не е достатъчно прозрачна и води до процедура по свръхдефицит, за която отговорност носи само и единствено новото правителство.

БСП няма да подкрепи внесения законопроект, обяви Михаил Миков в началото на своето изказване. По думите му, за левицата той е ненужен, след като и може спокойно да се направят корекции в заключителните разпоредби на закона за Държавния бюджет през 2015 година.

Миков обяви, че тази актуализация влиза в трети вариант - първо е бил вариантът "Орешарски", после вариантът "Близнашки", а сега и вариантът "Борисов". Според Миков целта е отваряне на политическа дискусия, която да каже, че "положението е толкова зле, че влизаме в свръхдефицит".

При приемане на тази актуализация задлъжняването на страната ще бъде най-голямото в последните години и ще очертае друго отношение към България, защото не е важна само процедурата по свръхдефицит, а отношението на външните пазари, предупреди Миков. Той бе категоричен, че това е решение на сегашното правителство и само то ще носи отговорност.



"Има добри неща - днешната новина, че се продължава политика за подпомагане на хората в най-тежко състояние в лицето на пенсионерите", каза Миков. От друга страна, на фона на тези 50 млн. лева се обоснова един свръхдефицит, който за БСП е крайно неразбираем, обяви председателят на левицата. "Не е случайно, че финансовият министър не си е направил труда по-детайлно да разпише разходите, които ще бъдат извършени с тези средства. Депутати ще гадаят, а гражданите ще могат само да се кръстят", каза Миков.

Ново дългово финансиране до 4,5 млрд. лева отново ще натовари данъкоплатците и за това от БСП са внесли предложение за използване на ресурси, които няма толкова да натежат на данъкоплатците, обяви той. Според БСП дефицитът може да бъде осигурен от други източници. "България само акумулира средства, например Банково управление на БНБ, в пенсионно-осигурителните дружества - десетки милиарди замразени средства и в същото време отива и тегли кредити, при това при по-лоши условия, защото отиваме в процедура по свръхдефицит", каза той.

Михаил Миков обърна внимание и на текст от проекта за актуализация на бюджета, според който правителството ще утвърждава проекта на бюджета и изпълнението на бюджета на Сметната палата. "Какво се получава - дайте ни половин милиард, който не е разписан конкретно къде ще отиде и ни дайте ние да контролираме и пишем бюджета на Сметната палата", каза Миков и изрази надежди, че гражданите и част от депутатите ще питат как се разходват средствата.

Миков бе категоричен, че този "първи бюджет на второто правителство на Бойко Борисов" е сериозно отстъпление и посягане на прозрачността и призова четворната коалиция между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ да си зададе помежду си тези въпроси. Това не е пътят към връщането на доверието в институциите, това не е добър път, по който тръгва новото правителство, обобщи Миков.