През юни общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо нивото си от май поради по-неблагоприятния бизнес климат в търговията на дребно и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира леко намаление на настоящата производствена активност, като и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" остава приблизително на нивото си от май. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 2,7 спрямо май, което се дължи на влошените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнеса в отрасъла през следващите шест месеца обаче са благоприятни.



Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 0,9 пункта поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са по-резервирани, като и в очакванията им за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм.