„Авиоотряд 28" минава на подчинение на Министерския съвет
31599

Your browser doesn’t support HTML5 audio

„Авиоотряд 28" минава на подчинение на Министерския съвет
  • „Авиоотряд 28" минава на подчинение на Министерския съвет

Авиотряд 28", който вози властта, да бъде на подчинение на МС, а не както досега на транспортното министерство, реши парламентът с окончателното приемане на поправките в Закона за гражданското въздухоплаване. По време на дискусията левицата поиска спецотрядът да бъде към министъра на отбраната.

„Не знам защо точно министър-председателят трябва да отговаря. Не знам, не дай Боже, да се случи нещо, какви лични отговорности ще носи за това, което се случва. И още нещо: едновременно с прехвърлянето ние пък прехвърляме страшно много права на министър-председателя на ръководителя на „Авиоотряд 28", което аз смятам, че не е нормално и това допълнително занижава контрола по сигурност, безопасност, включително и финансова дисциплина", обясни Петър Мутафчиев от БСП.

„В момента съществува трудност при изпълнението на служебните задължения на авиотряда: трудности по възлагането на неговата дейност и по събирането на средствата. Затова считаме, че ще се подобри контролът по дейността именно като авиоотрядът премине като второстепенен разпоредител към Министерския съвет, До момента каква беше практиката? Когато определен министър счете, че е необходимо да ползва услугите на авиоотряда, той го поръчва и пътува. До момента все още има неизплатени фактури от Министерство на отбраната от ваше време", каза Станислав Иванов от ГЕРБ.