Три събора сбират жителите на Търговищка област
Три събора сбират жителите на Търговищка област / Dariknews.bg

На три места в Търговищко се организират традиционни събори днес. В два от тях тържествуват музиката и танца, а в третия - родолюбието.

В омурташкото  село Горно Новково готвят 15-то издание на националния фолклорен събор „И си носим песента". Тай е организиран от Народно читалище «Нова в светлина» в селото и община Омуртаг, а Министерство на културата е съорганизатор. Тази година той ще се проведе на 3 септември в една от красивите местности край селото, обяви Наджие Каракаш от отдел «Култура» към община Омуртаг. Тук среща си дават българо-мохамедани от цяла Североизточна България, преселници от Родопите.

Съборът има състезателен характер, като тричленно  жури от музикални специалисти ще оценява изпълненията. Участие в надпяването могат да вземат индивидуални изпълнители, детски, женски и мъжки певчески групи, инструменталисти. Това са и категориите, в които се присъждат призови места.

 От  община Омуртаг са осигурили и  награден фонд. Парични премии ще получат завоювалите първите три места в отделните категории. За всички участници са осигурени грамоти и плакети.

Тракийски събор "Фисекът пее" пък готвят в търговищкото село Буховци. Музикалният  форум се организира от народно читалище „Развитие - 1906" в селото и местното тракийско дружество. Съборът е посветен на 115-та годишнина от организираното тракийско движение в България, уточниха организаторите.

В музикалната  проява могат да участват певчески състави, индивидуални изпълнители, с или без съпровод. Те трябва да подготвят за представяне две или повече тракийски песни, танц или обичай, уточниха от читалището.

Традиционен събор подготвят и в поповското село Светлен. Той е наричан от местните хора „Паметникът" и е посветен на 134-та годишнина от боевете при село Аязлар /днешно Светлен/ и на падналите руски войни по време на Руско-турската война.

Тук е  воювал и е бил ранен известният руски писател Всеволод Гарши. Признателността на светленци към освободителите датира от началото на миналия век, каза почетният председател на читалището Божидар Николов. Съборът се утвърждава като повод за среща на бивши преселници от Беломорска Тракия, които живеят в десетина села на Търговищко, а Светлен се явява естествен център.

Организаторите - кметството и читалище „В. Гаршин -1902" предвиждат тържество "Памет  и признателност", посветено на заслужилия родолюбец от селото Георги Павлов. Ще има и концерт с участието  на състав за автентичен фолклор от Беломорска Тракия към читалището, студио за класически и съвременни танци и фолклорен състав „Северняче" от Попово, както и състав за руски песни "Русиянка" от град Сливен, уточни за „24 часа" секретарят на читалището Станка Андонова.