Безплатна терапия за високо кръвно, но само за едно лекарство
Безплатна терапия за високо кръвно, но само за едно лекарство / sxc.hu

Безплатната терапия за високо кръвно на 200 000 българи, която здравните власти обещаха, ще се отнася само до едно лекарство.

„Ако някой иска точно определен медикамент с различна опаковка, той е свободен да си го доплаща, свободен е също така да си го поръча и със златна опаковка." Това обясни здравният министър в оставка Петър Москов днес, след като присъства на откриването на обновени клиники по неврохирургия и урология в столичната болница „Св. Анна."

Предложението лекарства за есенциална хипертония да бъдат безплатни е на Москов, но трябваше да влезе в сила още през 2015 г.

Разчетите тогава обаче показаха, че касата не може да си позволи да заплаща хапчетата на 200 000 души, колкото страдат от заболяването.

В края на миналата година от здравното министерство обявиха, че това ще бъде възможно благодарение на въведения пръстов идентификатор, който спестявал пари.

Срещу идеята за безплатен медикамент за високо кръвно скочиха както фармацевтите, определяйкия като политически пиар, така и ръководството на Българския лекарски съюз.