Продължава подписката за 28 януари – неприсъствен ден
Продължава подписката за 28 януари – неприсъствен ден / Радка Минчева

Подписката за обявяване на Деня на Разград 28 януари за неприсъствен ден продължава, докато подписите под нея станат 1000. Това обяви авторът на идеята депутатът Михаил Тодоров. Той уточни, че за месец предложението му е подкрепено от около 500 човека, което според него е недостатъчно число за внасяне в местния парламент, сред причините за неголемия брой подписи той изтъкна тежката зимна обстановка в последните седмици, както и фактът, че подписи се събират само в един пункт – клуба на ГЕРБ.

Въпреки че има обявена подкрепа от общински съветници от различни политически сили, достатъчно, за да бъде прието решение, Тодоров иска да получи по-широка подкрепа за идеята си от жителите на община Разград и затова удължава срока на подписката без обявяване на краен срок.  Можете да подкрепите идеята в клуба на ГЕРБ.

Тодоров уточни, че ако бъде прието решение от Общинския съвет 28 януари да е неприсъствен ден, работодателите ще са задължени да го спазват. Депутатът допълни, че „неприсъствен“ не значи „неработен“, но работодателите, които не освободят в този ден от работа служителите си, ще трябва по трудовото законодателство да им платят като за празничен ден.

На пресконференция днес Михаил Тодоров коментира и внесеното миналата седмица предложение на парламентарната група на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс съобразно резултатите от референдума на 6 ноември. По думите настоящото Народно събрание има време, за да приеме тези промени, но няма политическа воля. Тодоров увери, че в следващия парламент ГЕРБ ще продължи да работи за приемането на тези промени, защото те отразяват волята на народа.