Михаил Тодоров предлага 28 януари да е неработен ден в Разград
Михаил Тодоров предлага 28 януари да е неработен ден в Разград / Радка Минчева

Народният представител от ГЕРБ Михаил Тодоров инициира подписка с предложение Денят на Разград 28 януари да е празничен и неприсъствен за жителите на общината. Ако подписката събере критична маса подкрепа, тя ще бъде внесена в Общинския съвет, който според Закона за местното самоуправление и местната власт има право да взема подобни решения. Колко е критичната маса Тодоров не обяви, но коментира, че ако числото, което си е определил не се достигне, няма да внесе докладна с предложение 28 януари да е почивен ден за разградчани.

Сред аргументите, които Тодоров изтъкна в подкрепа на предложението си бяха тези, че свободният от трудови ангажименти ден ще доведе до по-масово присъствие в празничните изяви, които с всяка година се увеличава. Освен това ще се повдигне и празничният дух.

Михаил Тодоров даде за пример много български градове, в които от 2012-2015 г. Сред тях: Добрич, Плевен, Силистра, Варна, Благоевград и други.

Депутатът уточни, че хората, които искат да се включат в подписката, могат да направят това в приемната на депутата в клуба на ГЕРБ, а който иска може да получи и формуляр, за да се подпишат и негови познати в него. Ако докладната бъде внесена в Общинския съвет в средата на януари, докогато ще  и одобрена от местните парламентаристи, практическото й приложение ще е формално от 2017 г., но практически от 2019 г., тъй като догодина 28 февруари се пада в събота, а през 2018 г. в неделя.

Михаил Тодоров предлага 28 януари да е неработен ден в Разград
netinfo