Осиновени от чужденци деца се връщат във Варна
Осиновени от чужденци деца се връщат във Варна / снимки: Дом за медико-социални грижи във Варна

Всяка година десетки деца, които са осиновени от чужденци, се връщат в Дома за медико-социални грижи във Варна, за да видят къде са прекарали първите дни и месеци от живота си.

"Трудно е да се опише вълнението им, както и това на родителите, когато видят стаите, където са били легълцата им или срещнат познати лица сред детегледачките. Тези срещи са много емоционални и за щастие, свързани само с положителни спомени", разказа директорката на дома в квартал "Виница" д-р Стефка Джанкова.

Осиновени от чужденци деца се връщат във Варна
netinfo

При нея на гости са били момиче и момче, които преди години са напуснали здравното заведение и заедно с новите си родители са заминали за Германия. Съдбата е отвела момченцето в град Оберволфах, Шварцвалд, където живее със семейството си.

Той е на 7 години и има 14-годишна сестра, която също е българка, осиновена от дом в Шумен. Владее много добре немския език, чете книжки и обича да слуша музика. През свободното си време играе футбол, кара колело и мечтае да стане гимнастик.

Момичето вече е категорична, че ще стане социален работник. Тя е родена през 1998 година и на 2-годишна възраст заминава за родината на семейството си. Сега живее в градчето Унтербалбач и е много щастлива.