Природозащитници поискаха забрана на траленето заради смъртта на делфините
Природозащитници поискаха забрана на траленето заради смъртта на делфините / Дарик, архив

Да се въведе забрана за стопански и любителски риболов в Черно море с всички дънни тралиращи и драгиращи средства. За това настояват от Сдружение за дива природа „Балкани" в писмо, адресирано до Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите и ИАРА. С това сдружението изразява своята подкрепа за инициативата за опазване на делфините и борбата срещу нелегалните и неустойчиви практики за риболов в Черно море.

Кораб, който влачи дънен трал, разорава ивица от 10-12 км за един час, а облакът с утайка убива морски организми на 10 пъти по-голяма площ. Алтернатива на събирането на рапани чрез метода на тралирането е събирането им от водолази. Количествата събрани по този начин са по-малки, но пък методът е изцяло неинвазивен и напълно селективен, изтъкват от екосдружението.

Министър Василева посочи причините за смъртта на десетките делфини

За опазване природата на Черно море и популациите на делфините е необходимо и постигане на научен консенсус за налагане мораториум върху риболова на калкан. Според природозащитниците с евентуална забрана за улов на калкан ще се постигне възстановяване на популацията на този вид риба и ограничаване на смъртността на делфини в мрежите за калкан през периода на забрана.

Военни взривове убили делфините?

От СДП „Балкани" настояват още да се осигури достатъчен ресурс за финансиране поставянето на пингъри (звукови устройства, прогонващи делфини) на поне 70 % от риболовните съоръжения за стопански риболов (даляни и дънните мрежи) до 2018 година. Прилагане на мониторинг на различните видове риболовни съоръжения с цел отчитане на приулова и международно сътрудничество с другите черноморски държави за опазване популациите на делфините са другите предложения.

„Вярваме, че предложените от нас мерки ще спомогнат и допринесат за запазване на природата на Черно море и едновременно с това, за запазване на устойчивия и традиционен риболов в българската акватория.

Имаме готовност да обсъдим с всички заинтересувани страни тези и допълнителни мерки за разумното ползване на рибните ресурси и за намаляване конфликта между хората и китоподобните", се отбелязва в писмото на „Балкани".