Наредбата за зелените площи мина, банковият кредит на „Общински пазари“ – не
Наредбата за зелените площи мина, банковият кредит на „Общински пазари“ – не / Радка Минчева

Освен докладната за концесията на стадион „Лудогорец Арена“ още две проекторешения бяха на поправителен на сесията на Общински съвет-Разград днес.

Докладната на съветника Иво Димитров за даване на разрешение на „Общински пазари“ЕАД да сключи договор с конкретна банка за предоставяне на кредит от 600 000 лева за изграждане на административна сграда на дружеството на втора поредна сесия не бе приета. 12 от съветниците я подкрепиха, 2 бяха против, а 16 се въздържаха. Димитров обаче се зарече отново да внесе докладната на следваща сесия.

По-различна съдба имаше предложението за отмяна на старата и приемане на нова Наредба №19 за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Разград. Първият вариант на нормативния документ беше внесен преди няколко месеца от съветника от „Кауза Разград“ Божинел Христов, но така и не стигна до сесийна зала. Днешното предложение бе на колегата му от същата група Владимир Димитров, който обясни, че докладната му е съобразена с проекта на Христов, но и със забележките на администрацията.  При представянето на докладната в движение Димитров внесе доста корекции, пресметната от съветника Стоян Димитров като една трета от текста. Димитров бе сред основните критици на новата наредба с подозрението си, че сред целите й е закриване на Общинското предприятие „Паркстрой“ и създаване на нова структура. Според него навлизането на частни фирми в тази сфера, което се разрешава от наредбата, ще добави допълнителни процедури при извършването на различните дейности, освен това ще олеква и хазната, тъй като общинското предприятие не плаща ДДС, а в услугите на частните ще бъде начисляван този данък. По време на изказването си Димитров коментира и състоянието на зелената система в Разград в момента, задавайки въпрос към кмета защо „Паркстрой“ преди се е справяла със ситуацията, а сега не може. Според д-р Валентин Василев причините се крият в предишното управление, което не провело навреме обществената поръчка за охрана на общински обекти и се наложило да командирова служители от общинската фирма да охраняват обектите. В един момент на терен работели само 7 човека, имало е практика сезонни работници да се наемат, в момента има 10 свободни щата, но момчетата работят и в събота и неделя, косят – обясни Василев. Според него друга причина за състоянието на зелените площи са дъждовете, тъй като при валежи всяка седмица тревата пораствала с 10 см. В реплика Димитров призова кмета да не търси оправдание в предходното управление 8 месеца след като е встъпил в длъжност, а оправданието с атмосферните условия нарече „неуместно“. „Не се оправдавам, това са фактите“ – заяви Василев.

Фактите се оказаха достатъчни за приемането на докладната, 18 съветници гласуваха „за“, 9 бяха против, 3 се въздържаха, Божинел Христов не участва в гласуването.