Започват ремонти на булеварди в столицата, затварят част от „Цариградско шосе”
Започват ремонти на булеварди в столицата, затварят част от „Цариградско шосе” / снимка: DarikNews.bg, архив
Започват мащабни ремонти на булеварди в столицата
79253
Започват мащабни ремонти на булеварди в столицата
  • Започват мащабни ремонти на булеварди в столицата

Мащабни ремонти за близо 100 млн. лева ще има в София през лятото. От понеделник започва реконструкцията на столичния булевард „Цариградско шосе", чието изпълнение ще се извършва на два етапа. В началото на юни ще има промени в движението по възлови трасета заради рехабилитация на булевардите „Дондуков" „Тодор Каблешков", „Монтевидео" и района около „Руски паметник". Кметът Йорданка Фандъкова поясни, че ремонтите ще се извършват поетапно, за да не се блокира движението в столицата, а основните дейности се очаква да приключат до началото на учебната година, когато по традиция трафикът се увеличава.

И това лято Столична община планира ремонтни дейности по основни пътни артерии в града. Начало поставя реконструкцията на булевард „Цариградско шосе" - от Околовръстния път до разклона за летището. Зам.-кметът Любомир Христов коментира, че дейностите няма да приключат преди сезона на почивките и пътуванията. Вторият етап от ремонта на булеварда е от моста на 4-ти км и алея „Яворов".

„Цялата рехабилитация, която ще бъде изпълнена през тази година и с което на практика ще приключи основният ремонт на „Цариградско шосе", включително с мостовите, е малко под 20 млн. лева. От понеделник ще бъде въведена временната организация за движение, която предвижда начало на рехабилитацията в участъка между моста на река Искър, включително едната половина на моста, и до Околовръстния път на София. Няма да приключи преди сезона на почивките. Общо тази година инвестиционната програма е около 100 млн. лева", обясни Христов.

От юни започва и ремонтът по бул. "Дондуков" - освежаване на паважната настилка, ремонт на пешеходните участъци и преасфалтиране от бул. "Васил Левски" до "Кракра". Отново през юни ще започне ремонтът около Руски паметник, където паветата ще бъдат подменени с асфалт, а трамваят ще се движи двупосочно по бул. „Скобелев". Предстои разширение на булевардите "Монтевидео" и "Тодор Каблешков". Големите ремонти трябва да приключат около 15 септември, когато трафикът става по-засилен, поясни кметът Йорданка Фандъкова.

„Съобразяваме се с това основните ремонти да приключат до началото на учебната година, когато е и най-интензивното движение в града. Ще се опитаме да започнем от началото на месец юни най-вече основните дейности и се предполага, че трафикът намалява малко повече", каза столичният кмет.

След приключването на големите планирани ремонти се очаква да започне и строителството на естакадата на "Гешов".

От понеделник до 10 юни се забранява влизането на автомобили по южното платно на бул. „Цариградско шосе" между моста на река „Искър" и Околовръстен път. Движението в този участък ще се осъществява двупосочно в северното пътно платно. За същия период се изместват автобусните спирки „Моста на Резиденция Врана", „Разклона за село Герман", „резиденция Врана" и „Околовръстен път" от южното платно на булеварда в разделителната ивица.