Разград, Исперих и Завет – сред общините, в които „Асоциация Интегро“ реализира нов проект
Разград, Исперих и Завет – сред общините, в които „Асоциация Интегро“ реализира нов проект / Областна администрация-Разград

Новия си проект „Нашият живот – в нашите ръце“ представиха в Разград от Сдружение „Асоциация Интегро”. Пресконференцията бе организирана съвместно с Областна администрация-Разград – съобщиха от пресцентъра на институцията.

Проектът е финансиран по Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009 – 2014 г., по тематичен приоритет „Овластяване на уязвими групи“.

По време на събитието заместник-областният управител Виолета Тодорова съобщи, че като израз на активната политика на Областния управител на област Разград в сферата на интеграцията, с негова заповед от 24 февруари са приети четири нови члена в Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в Област Разград: Кадрин Хасанов – Представител на СНЦ „Асоциация Интегро”, гр. Разград, Метин Шефкет – Председател на УС на СНЦ „НЧ Рома – Вазово – 2007 год.”, с. Вазово, Сениха Ахмед – представител на СНЦ „Рома Завет 2003”, гр. Завет и Емин Ферад – председател на УС на СНЦ „АМОР – Асоциация за местно общностно развитие”, с. Медовене. Приемането им е в резултат на активната дейност на неправителствените организации за интеграцията на уязвими общности в област Разград.

Проектът се изпълнява в партньорство с НПО „Здравето на ромите“-град Сливен и НПО „Ромска солидарност“- град Петрич, в 14 общини от цяла България – Разград, Шумен, Варна, Исперих, Завет, Ветово, Сливен, Котел, Твърдица, Пещера, Петрич, Гоце Делчев и Кюстендил. Основната му цел е да се стимулира   участието на представители на уязвимите групи, включително роми, в процесите на вземане на решение и формулиране на политики в тези общини, чрез създаване  на условия за представителите на тези групи, да поставят публично свои проблеми и да предприемат подходящи действия за тяхното разрешаване. Основен акцент е поставен и върху действия, насочени към съществуващи на местно и национално ниво дискриминационни практики и прояви на езика на омразата, които са едни от най-големите пречки за ефективно изпълнение на политиките за включване.

Предвидени са дейности – обучения, експертни консултации, работни срещи и др., насочени към местни активисти – младежи, представители на граждански организации, служители от институции и местна власт за повишаване на капацитета им за участие в гражданския процес на местно и национално ниво. Във всяка община ще бъде сформирана местна група, която да участва в процесите на планиране, изпълнение и мониторинг на общинските планове за интеграция на ромите, разработени в съответствие с Националната стратегия за интеграция на ромите в България - 2012-2020 г. Ще бъде сформирана и работна група на национално ниво, чрез която ще се повиши взаимодействието между ромските представители и НПО от тези общини за  участие в процесите на вземане на решения за изпълнението националната интеграционна политика.

Модератор на пресконференцията беше Камен Макавеев – координатор на проекти в СНЦ „Асоциация Интегро”.